Til hovedinnhold

Nytt blitsflaggskip fra Nikon

Hils på SB-910.

Nikon SB-910 ligner en del på sin forgjenger SB-900.
Baksiden av Nikon SB-910.

Nikon har lansert en ny toppmodell blant sine blitser. Den nye blitsen SB-910, erstatter den gamle toppmodellen SB-900.

Les også: D3 inni, D300 utenpå

Ved første øyekast er det ikke lett å se at dette er en ny blits. Utseendemessig ligner den veldig mye på sin forgjenger. Nytt er imidlertid brukergrensesnittet, som er basert på det som blir brukt i den litt mindre avanserte modellen SB-700. Den skal med andre ord være litt enklere å bruke, og ha et mer intuitivt menysystem.

Som sin forgjenger dekker den brennvidden 17-200mm, og gjenkjenner om man bruker et fullformathus eller et hus med APS-C sensor, og optimaliserer lyset i forhold til dette. I tillegg har den fått en ny funksjon for å hindre overoppheting.

Les også: Med lys i fokus

Et kjent problem med SB-900 er at blitsen fort blir så varm at den skrur seg av for å hindre skade på blitsen. Deretter må den få tid til å kjøle seg ned før den kan brukes igjen, noe som har frustert fotografer som bruker blitsen på fotooppdrag. SB-910 har fått forbedret funksjonen Thermal Cut-Out, som bremser ned tiden blitsen bruker på å lade seg opp mellom hver utløsning.

På denne måten vil blitsen bli tregere i bruk når den blir varm, men man skal i utgangspunktet unngå at den skrur seg av. En kjekk funksjon mange fotografer vil sette pris på.

Som med SB-900 følger det med fire fargefilter til SB-910, og kameraet vil automatisk justere hvitbalansen på kameraet etter hva slags filter som benyttes. I tillegg har den fått to harde lysfilter for fluorecent og tungstenlys. Den har de samme trådløse funksjonene som forgjengeren, og kan kjøres som master og slave med trigging via den innebygde blitsen på kameraet.

Hva angår blitsens andre funksjoner er det ingen nevneverdig forbedringer fra fra SB-900. Ledetallet ved ISO 100 er det samme, og ligger et sted mellom 36 og 46 meter, avhengig av hvilket belysningsmønster man bruker.

Les også: GUIDE: Makro og nærfotoguide

Nikon SB-910 vil tilgjenglig i løpet av desember, og vil nok legge seg rundt samme pris som SB-900 hadde ved lansering, som er ca 4300 norske kroner.

Kilde: www.dpreview.com

annonse