Tek.no

Nyhet

Japan innfører verdens strengeste piratlov

Last ned noe ulovlig, og stå i fare for å sitte i fengsel i to år.

Hardware.no/istock 14879784
Niklas Plikk
1 Okt 2012 12:00

For bare et par timer siden iverksatte Japan det som antageligvis er verden strengeste piratlov. I motsetning til de fleste land i verden med lover for å stoppe ulovlig fildeling, retter ikke loven seg bare mot de som laster opp filer som bryter opphavsretten, men også de som laster filene ned. Loven er i tillegg formulert såpass vagt at japanere nå er redde for å se på Youtube-videoer som kan være ulovlig opplastet.

Fengselsstraff til nedlastere

Ifølge den japanske musikkbransjen står Japans musikkindustri i fare. Ulovlig nedlasting av musikk knuser den lovlige nedlastingen 10 til 1, og det totale markedet for nedlastet musikk sank med 16 prosent fra i fjor. For å sette en stopper for dette fikk de gjennomslag for en ny og kontroversiell lov. Loven ble iverksatt i dag.

Mens de aller fleste såkalte piratlover i dag sier det er ulovlig å laste ned filer som bryter med opphavsretten, er det fokuset likevel på opplasterne. Den franske HADOPI-loven som sender ut tre advarsler til fildelere, fokuserer hovedsakelig på opplastere, og deler eventuelt bare ut små bøter til de som laster ned. I USA har noen saftige bøter blitt delt ut, men selv ikke der har fengselsstraffer blitt utdelt.

Med sin nye piratlov kan Japan bli det første landet til å dele ut fengselsstraffer på opptil to år til nedlastere, og opptil 10 års fengselsstraff for opplastere.

I tillegg til fengselsstraffene kan de i tillegg bøtelegges for henholdsvis to og ti millioner yen (140 000 og 700 000 norske kroner).

Det hele krever at lovbryterne skal ha vært klar over at de lastet opp eller ned materiale ulovlig.

Nå gjenstår det bare å se hvordan loven vil håndheves, og hvordan det hele vil gjennomføres. Det er fortsatt ikke sagt noe om akkurat hvordan de vil gå frem for å identifisere at noen laster ned noe med viten om at det er ulovlig. Kritikere av loven mener slik lovteksten er formulert vil den kunne gjelde personer som ser på ulovlig opplastet materiale på Youtube, da de i teknisk forstand blir lastet ned på PC-en når de vises på nettet.

Vil stoppe opplasterne før innholdet kommer på nettet

Loven sees på som en stor seier for den japanske musikkbransjens i kampen mot ulovlig nedlasting. Ifølge en rapport fra juni er imidlertid ikke kampen over, og musikkselskapene ser etter ytterligere måter å effektivisere prosessen. De skal allerede ha utviklet et verktøy for å automatisk oppdage uautorisert opplasting av musikk, slik at det kan stoppes umiddelbart når det skjer.

Systemet vil imidlertid kreve komplett overvåking av brukernes nettlinjer, og at all trafikk sammenlignes med en ekstern database. Skulle en slik lov bli vedtatt vil japanske internettleverandører måtte integrere verktøyet dypt i sine egne systemer, noe som åpner opp en hel drøss av nye problemstillinger.

Les også: Piratkopiering tillatt i Portugal

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Sesongpremieren til Game of Thrones slo piratrekord
Les også
Nå kan det være slutt for de Pirate Bay-dømte
Les også
Inngår forlik med antipirater
Les også
Dette er torrentsiden politiet jaktet på
Les også
Flere torrent-sider rammet av politiraid
Les også
Nå kommer en søkemotor for porno
Les også
Du bruker sannsynligvis pirat-software
Les også
Fildeling blomstrer til tross for strengere lover
annonse

Les også