Til hovedinnhold

Etablerer felles selskap for mobilbetaling

Telenor, TeliaSonera og Tele2 vil tilby alle enklere og sikrere mobilbetaling.

iStockPhoto

Mobiloperatørene Telenor, TeliaSonera og Tele2 etablerer et felles selskap som skal tilby alle forbrukere i Norge sikker og enkel betaling via mobiltelefonen. De tre operatørene vil ha like eierandeler i selskapet, og det vil være ett felles merkenavn.

Brukerne skal kunne ta i bruk den nye mobilbetalingstjenesten allerede i løpet av 1. halvår 2013, heter det i en felles pressemelding fra de tre operatørene.

Les også: Coop åpner mobilbetjent matbutikk

I dag bruker 60 prosent av norske mobilkunder telefonen til å betale for ulike tjenester og produkter, for eksempel parkering og kinobilletter. Men ifølge undersøkelser det vises til i pressemeldingen ønsker mobilkundene å bruke mobiltelefonen som betalingsinstrument i enda høyere grad enn i dag.

Berit Svendsen i Telenor.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

– Kunder i dag har alltid mobilen på og forventer dekning over alt. Det er derfor helt naturlig at kundene får muligheten til å utvide betalingsmulighetene med mobilen. Det viktigste for kundene er at løsningen må være sikker og enkel å bruke. Norge er et land med svært avansert bruk av telekommunikasjon, og at bransjen nå samarbeider om å lage betalingsløsninger uavhengig av operatør er fordelaktig for kundene, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor.

Ved å gå sammen om en felles tjeneste, ønsker de tre operatørene at brukerne i enda større grad skal kunne bruke telefonen til å betale med. Det nye selskapet skal videreutvikle dagens SMS-betalingsløsning til et brukervennlig alternativ til kontanter, som øker sikkerheten og skal være enklere å bruke både for kundene og utsalgsstedene.

Også for kunder med bedriftsabonnement

Tjenesten skal være operatøruavhengig, slik at kundene ikke skal merke forskjell om de bytter mobilabonnement.

Løsningen vil også bli tilrettelagt for kunder med bedriftsabonnement eller kontantkort.

Brukerstedene skal forholde seg til kun ett selskap, noe som ifølge de tre operatørene vil gi større trygghet og mindre administrasjon for de enkelte butikkene.

August Baumann i TeliaSonera Norge, som står bak merkevarene NetCom og Chess, mener operatørsamarbeidet er en milepæl for mobilbetaling i Norge.

– Vår ambisjon er at betalingsløsningen blir et reelt alternativ til kort og kontanter. Derfor vil vi bidra til at en mobil betalingstjeneste blir så sikker og enkel som mulig i bruk, og at den kan benyttes av alle personkunder og brukersteder. Målet er å skape en nasjonal standard for mobil betaling som også er klargjort for fremtidig betalingsteknologi, sier Baumann.

Arild Hustad i Tele2 Norge mener også det er viktig at operatørene nå er blitt enige om å utvikle én felles plattform for mobilbetaling.

– Vi ser at dagens mobilkunder allerede bruker mobilen til å betale for mange mindre produkter og tjenester. Det naturlige neste steget er en mobil betalingstjeneste med økt bruksområde, og jeg er trygg på at mange nordmenn i løpet av noen få år vil foretrekke å betale med mobilen fremfor kontanter, sier Hustad.

Les også: NFC-betaling kommer neste år

annonse