Til hovedinnhold

Stort fremskritt for trådløs lading

Teknologien MagMIMO skal kunne lade dingsen samme hvor du er i rommet.

Trådløs lading har vært med oss en stund allerede. Det har også en av teknologiens største begrensninger. Dagens trådløse lading er svært avhengig av nærhet mellom lader og dingsen som blir ladet. Teknologien som er mest utbredt heter Qi, og gir deg et slingringsmonn på 1 centimeter i dagens utgave. En ny versjon som kan lade over en avstand på 4,5 centimeter er på vei, men det er likevel ingenting mot det MagMIMO kan klare.

I laboratoriene ved Massachusett Institute of Technology (MIT) har forskerne allerede klart å få MagMIMO til å virke i avstander opp til 30 centimeter. I dag er ladeplaten enkelt og greit å betrakte som en lader, og hvor enn trådløst systemet virker er telefonen bundet til den, om den skal lade. Med MagMIMO kan man altså se for seg en fastmontert plate, som det er nok å ha telefonen i nærheten av.

Lader så lenge du er i rommet

Nettstedet Extremetech.com melder at teknologien så langt er i stand til å lade en iPhone 4S fra helt utladet til fullt oppladet på fem timer. Med tanke på at de raskeste kablede laderne gjør seg ferdig med dobbelt så store batterier på under to timer, er ikke dette fryktelig raskt. Heller ikke dagens Qi-standard lader like raskt som om du finner frem en kraftig kablet lader.

Dersom forskerne bak MagMIMO oppnår målet sitt er uansett ikke hastigheten så viktig. Planen er nemlig å gjøre rekkevidden så lang at magnetfeltet som lader telefonen kan nå ut uansett hvor du er i rommet. Dermed vil dingsene dine i praksis lade så lenge de er i samme rom som en av platene de før måtte legges direkte oppå.

Les også: Disse mobilene lader raskest

Kan styre magnetfeltet

Dette skal kunne skje ved at laderen stjeler et triks fra moderne trådløse rutere. MagMIMO kan gjøre såkalt «beamforming». Normalt er ikke signalet retningsstyrt, men når en ny enhet oppdages, kan magnetfeltet forsterkes og styres i retning av mottakeren.

For at telefonen din skal støtte MagMIMO må den ha mottakerspoler for induksjonslading, akkurat slik dagens Qi-enheter har. Det er ikke kjent om teknologien kan fungere sammen med enheter som allerede er på markedet.

I dag er det i hovedsak to trådløse ladeteknologier på markedet. Qi-standarden er den mest utbredte, og den du vil få servert om du går til nærmeste butikk for å spørre etter en trådløs lader. I tillegg jobber Duracell og en rekke alliansepartnere under navnet Power Matters Alliance (PMA) for å markedsføre enda en standard. Foreløpig har ikke PMA-teknologien dukket opp i ferdige mobiltelefoner.

Les også: Energous kan gi trådløs lading med over fire meters rekkevidde

(Kilde: Extremetech.com)

annonse