Tek.no

Nyhet

19-åring programmerte tjeneste til automatisk å anke parkeringsbøter

Så langt har den spart brukere for rundt 26 millioner kroner.

Terje Pedersen / NTB scanpix
23 Feb 2016 14:35

Det er surt å få parkeringsbot, spesielt når du mener den er ufortjent. Men klageprosessen kan være lang og klønete, og de fleste velger å bare betale regningen.

Det vil den britiske 19-åringen Joshua Browder gjøre noe med, skriver Business Insider.

I slutten av 2015 programmerte han en program som automatisk kan skrive ut tilpassede klagebrev til alle som har mottatt parkeringsbøter i Storbritannia. Alt brukerne trenger å gjøre er å gå til nettsiden donotpay.co.uk, svare på et par enkle spørsmål, og et tilpasset klagebrev blir generert.

På bare noen måneder har nettsiden fått over 100 000 brukere, og klagebrevene den har generert har spart brukere for en sum som tilsvarer over 26 millioner kroner.

Slik fungerer programmet

Ettersom det kan være tidkrevende å skrive et velformulert klagebrev, spesielt hvis du ikke kjenner til fagspråket og alle de rare fremmedordene, tar programmet seg av denne jobben.

Ved hjelp av noen enkle spørsmål klarer programmet å generere fungerende klagebrev.
Do Not Pay

Programmet stiller noen spørsmål, som «Var parkeringsplassen uhensiktsmessig smal» eller «hadde du veldig dårlig tid?», før det genererer et klagebrev automatisk. Deretter er det bare å sende brevet til myndighetene via e-post.

Finnes ikke i Norge

Tjenesten Browder har laget tar utgangspunkt i britisk lov, og er dermed ikke noe du kan dra nytte av her i Norge. Likevel er det ikke utenkelig at noe lignende kan dukke opp i våre trakter, da klageprosessen for parkeringsbøter i Norge også kan gjøre via e-post.

Olav Torvund, professor ved Senter for rettsinformatikk ved Uni­ver­si­tet i Oslo, sier han aldri har hørt om noe lignende i Norge, men stiller seg positiv til ideen:

– Det finnes en del standardformularer og systemer for å lage enkle dokumenter. Hvis noen bruker advokater til så banale oppgaver, må det være helt greit om de erstattes av programmer.

Den amerikanske advokaten Bradley Moss er imidlertid langt mer skeptisk:

– Det er etiske og rettslige grenser for hva de [programmene] kan gjøre. Spør du meg så kan programmer som dette true hele livsnæringen til advokater, fortalte Moss i et intervju med Business Insider.

Roboter skjønner stadig mer av hva du sier:
10 tegn på at Googles robot begynner å bli smart »

(Kilde: Business Insider)

annonse

Les også