Til hovedinnhold

Batteritiden til iPhone 6S avhenger av hvem som har laget prosessoren

Er det Samsung, vil den være noe dårligere.

Jonathan Morrison (skjermdump)

I etterkant av lanseringen av iPhone 6s og 6s Plus, har det dukket opp påstander om at batteritiden varierer stort. Enkelte har til og med begynt å bruke uttrykket «batterygate» om situasjonen.

Grunnen til variasjonen skal være hovedprosessoren, A9. Den er designet av Apple, men produseres to forskjellige steder av to forskjellige selskaper. Den ene produsenten er TSMC, mens den andre er Samsung.

De mobiltelefonene som har en A9-prosessor levert av Samsung, kommer dårligere ut av testene ann de som har en prosessor levert av TSMC.

En av testene som viser at det er forskjeller.

Apple mener testene er misvisende

Nå har Apple kommentert ryktene og påstandene. De bekrefter at det er en forskjell, men avviser at den i praksis er så stor som enkelte vil ha det til.

Deres tester viser at forskjellen er på mellom 2 og 3 prosent, skriver de i en uttalelse gjengitt av TechCrunch. Deres tall er basert på både testing og kundedata, og de mener at testene ikke representerer virkeligheten:

– Enkelte spesialdesignede laboratorietester som kjører kontinuerlig prosessoren hardt helt til batteriet går tomt, er ikke representative for virkelig bruk, siden prosessoren da befinner seg i sin høyeste ytelsestilstand i en urealistisk lang tid, skriver de.

De skriver videre at denne typen tester er en misledende måte å teste virkelighetens batteritid på.

Slik finner du ut hvilken prosessor du har

Om du ønsker å finne ut hvilken produsent som har laget A9-prosessoren i din mobil, kan du sjekke modellnummeret. Her er de ulike modellene:

  • N71mAP - iPhone 6s med TSMC-produsert A9-prosessor
  • N66mAP - iPhone 6s Plus med TSMC-produsert A9-prosessor
  • N71AP - iPhone 6s med Samsung-produsert A9-processor
  • N66AP - iPhone 6s Plus med Samsung-produsert A9 processor
På denne skjermen i programmet Battery Memory System Status Monitor kan du se hvilken modell du har.

For å sjekke modellnummeret kan du laste ned en gratis app som heter Battery Memory System Status Monitor. Du finner modellnummeret i «system»-menyen.

Alternative måter å finne det ut på, samt mer detaljerte instruksjoner, finner du på nettstedet iDownloadBlog.

TechCrunch påpeker imidlertid at andre produksjonsfaktorer også spiller inn på batteritiden, og det er ikke nødvendigvis slik at to mobiler med identiske typer komponenter har identisk batteritid.

Nytt med to produsenter

Grunnen til at Apple har fått to ulike selskaper til å produsere prosessorer for sine nye mobiler, kan simpelthen være at de har behov for flere brikker enn ett selskap kan produsere.

Men det finnes også de som tror at Apple har inngått avtale med det Taiwan-baserte TSMC for å redusere sin avhengighet av sin tradisjonelle produksjonspartner Samsung – som tross alt er en av selskapets største konkurrenter.

Det var nettstedet Chipworks som først fant ut at A9-brikkene hadde to forskjellige fabrikanter. Samsung-utgaven av brikken er litt mindre enn TSMC-utgaven.

Ifølge Ars Technica gikk det rykter om at Apple brukte både Samsung og TSMC for å produsere deres forrige prosessorgenerasjon også, men det har ikke blitt bekreftet.

Lurer du på om du skal ha Apples nyeste telefon?
Les vår grundige test av iPhone 6S »

(Hovedkilde: TechCrunch)

annonse