Nyhet

Dagen du har ventet på er her: SkiFree fra Windows 3.1 kan spilles rett i nettleseren

Internet Archive har lagt ut over 1000 spill og programmer på nettet.

For cirka ett år la Internet Archive ut en samling av tusenvis av MS-DOS-programmer, inkludert en mengde spill, på nettet. Nå har de skjønt at DOS er litt avleggs, og oppgradert – til Windows 3.1.

Nå har de lagt ut over 1000 Windows 3.1-programmer i samlingen. Her finner vi spill, nytteprogrammer, og selvsagt også en god del kontorprogramvare. I tillegg har de lagt ut en rekke små, enkle applikasjoner som for eksempel kalkulatorer og små, vittige programmer (hva med en klingonsk klokke?).

Han skulle bare lage et skjermbilde for en nyhetssak. Så ble han sittende med Kabal hele dagen.

Ta en titt på hele samlingen, eller sjekk en «showcase» med programmer Internet Archive mener er ekstra interessante.

Du kan også prøve deg på en ren Windows 3.11-installasjon.

Windows er over 30 år

Det er nå like over 30 år siden Windows 1 ble lansert i 1985, og den første utgaven av Microsofts operativsystem har i lang tid vært tilgjengelig i nettleseren. Det var likevel ikke før Windows 3 kom i 1990 at systemet virkelig begynte å bli populært, mye takket være Microsofts egen kontorprogramvare for systemet.

Windows 3 er ikke et eget operativsystem, men et grafisk og musebasert grensesnitt for MS-DOS. Det inkluderte en rekke programmer fra start av, inkludert Paintbrush, Write, Notepad og en klokke, og byttet dessuten ut det gamle Reversi-spillet fra Windows 1 og 2 med kabalspillet som fortsatt er en kjent og kjær del av enhver Windows-installasjon. I Windows 3.1 fikk vi også Minesveiper og, bak kulissene, Windows-registeret.

Et lite eksempel: SkiFree

En av fordelene med Internet Archives nettbaserte emulering, er at de kan deles av andre nettsteder. Så her er alles Windows 3-favoritt: SkiFree!

Klikk på «på-knappen» i vinduet under for å spille. Og post dine beste poengsummer (gjerne med bildebevis) i diskusjonstråden.

NB: Hvis du bruker Internet Archives egen side for spillet, kan du velge fullskjerm-modus.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet for Spillhistorie.no, et norsk nettsted dedikert til nye og gamle spill. Der kan du blant annet lese om kvantesjakk med Stephen Hawking og utviklingen av et nytt spill for norske Tiki-100.

Les også
Ta tidsmaskinen tilbake til 70-tallet og prøv 500 sjeldne Apple II-titler
annonse