Til hovedinnhold

10 lovende teknologier inspirert av sci-fi

Hva kan vi forvente oss i framtiden?

Sony Pictures Entertainment, THGnews, CBS, BBC

1 – 5

Vi har tidligere tatt en titt på 10 teknologier inspirert av sci-fi, men hva med teknologi som er på vei?

Nå har nettsiden Dvice lansert en liste over det de mener er de mest lovende, kommende teknologiene inspirert av science fiction. Se listen nedenfor:

1. Sonisk skrutrekker

Matt Smith som The Doctor.Foto: BBC

Den soniske skrutrekkeren, eller sonic screwdriver som den kalles på originalspråket, er en gjenstand som dukker opp i den helsprø BBC-serien Doctor Who. Skrutrekkeren kan gjøre alt fra å åpne dører, endre radiosignaler og lege skader til å kutte, brenne og sveise.

Britiske ingeniører ved Universitetet i Bristol er nå i gang med å skape en ekte sonisk skrutrekker. Dingsen de utvikler kan flytte små objekter som biologiske celler ved hjelp av ultralyd, slik at det kan bli lettere å sortere friske celler fra sykdomsrammede og lignende.

En prototype har blitt lagd ved hjelp av bittesmå krystaller som vibrerer når elektrisk strøm går gjennom dem. Dette skaper en sjokkbølge av ultralyd i luften rundt enheten. Størrelsen på sjokkbølgen kan deretter justeres for å flytte på celler.

Det er fremdeles et stykke igjen til Doctor Whos allsidige skrutrekker, men dette er uansett en god start.

2. Kraftfelt

Master Chief i Halo.Foto: Microsoft Studios

På film, TV og spill ser vi ofte at folk og romskip i sci-fi-verden beskytter seg med kraftfelt. Forskere i det britiske militæret vil gjerne overføre denne fantastiske beskyttelsen til virkeligheten, og jobber med sine egen kraftfelt for å beskytte stridsvogner fra å bli beskutt.

Denne nye «rustningen» tar i bruk superkondensatorer for å bruke pulser med elektrisk energi. Når en trussel blir oppdaget, vil energien i superkondensatoren sendes til metallkledningen på utsiden av kjøretøyet for å generere et elektromagnetisk felt rundt det som avverger kuler og lignende.

Kraftfeltet vil bare vare noen få sekunder og ikke stå på konstant, men det kan fremdeles bidra til å redde liv på slagmarken.

3. Usynlighetskappe

Et av Harry Potters råeste verktøy er usynlighetskappa han fikk av Dumbledore, og nå kan denne være på vei inn i virkelighetens verden. På University of Texas at Dallas har forskere skapt et slikt synsbedrag på en kappe.

Her har de anvendt en kombinasjon av luftspeilingeffekt og nanoteknologi. Forskerne tok karbonbaserte nanotuber og varmet dem opp med elektrisitet, og i en vannbeholder «bøyde» de lyset rundt dem. Dermed så det ut som at materialet forsvant i løse lufta.

Det er antakelig en god stund til vi får se dette i praktisk bruk.

4. Teleportering

Teleportering fra den første Star Trek-serien.Foto: CBS

I Star Trek liker mannskapet å bli teleportert til planeter i nærheten av romskipet de befinner seg i. I 2008 samlet forskere fra universitetene i Maryland og Michigan seg for å få til noe lignende.

Et par ioner ble plassert i hver sin beholder i vakuum, og holdt i posisjon ved hjelp av elektriske felter. En laserpuls utløste deretter fotoner fra atomene samtidig. Fotonene samhandlet og atomene ble opptatt i såkalt kvantevikling, det vil si at et av atomene tar i bruk egenskapene til det andre, selv om de var fullstendig separert.

Når det første atomet ble målt, var informasjonen som befant seg i det forsvunnet og «teleportert» til det andre atomet. I 2010 fikk kinesiske forskere til det samme, men med en avstand på over 16 kilometer.

5. Tricorderen

Enda en Star Trek-dings på lista. Tricorderen lar brukeren skanne med sensorer, samt analysere og ta opp data. En slik hendig enhet burde vi jo ha i virkeligheten, og derfor har dr. Peter Jansen fra McMaster-universitetet i Ontario utviklet noe lignende.

Dr. Jansen har modellert sin prototype etter Star Trek-tricorderen, og etter flere års arbeid skal den kunne ta målinger av atmosfæren, elektromagnetiske målinger og foreta beregninger på avstander og bevegelse.

Bli vår fan på Facebook!

Oppdagelsene til dr. Jansen er fritt tilgjengelig på tricorderproject.org.

Bli med videre til neste side for å se resten av lista.

6 – 10

6. Selvkjørende bil

Kopi av KITT på Universal Studios.Foto: Morn the Gorn

Biler som kjører på egen hånd, sånn som Knight Riders KITT, er på vei for fullt, og både Google og Volvo utvikler sine egne systemer. Disse bilene er ansett som trygge, ja kanskje enda tryggere enn med menneskelige sjåfører.

Googles selvkjørende Toyota Prius ble programmert ved å bruke en laserradar for å skape en virtuell buffersone rundt objekter. Dette gjorde bilen i stand til å få fullstendig bevissthet over sine omgivelser, noe enkelte menneskelige sjåfører kan mangle.

Google forventer at disse bilene er klare for markedet i løpet av tre til fem år, og har allerede fått gjennom en lov som gjør det lovlig å bruke dem i Nevada.

7. Fleksible skjermer/e-papir

Sonys bøyelige skjerm.Foto: Phys.Org

Bøyelige skjermer, eller e-papir som det også kan kalles, har dukket opp i blant annet filmen Minority Report fra 2002 og i romanen The Diamond Age av Neal Stephenson fra 1995.

Tendensen til TV-er, PC-skjermer og mobiler er å bli slankere og slankere, og det er vel egentlig bare et spørsmål om tid før vi kan gå rundt med sammenbrettede nettbrett eller lignende i lomma.

I fjor viste for eksempel Sony frem en e-papirskjerm på 13,3 tommer. Den var lagd av en plastsubstrat, hadde en tykkelse på bare 150 mikrometer (0,150 millimeter) og en vekt på 20 gram.

8. Robotsoldater

Petman, den vandrende robotsoldat.Foto: Boston Dynamics

Robotsoldater har vi blant annet sett i de nye Star Wars-filmene og Terminator-filmene, mens et nyere eksperiment fra USAs militære DARPA-byrå ligner en god del på det vi så i filmen Avatar fra 2009.

Avatar-programmet til DARPA tar i bruk grensesnitt og algoritmer for å gjøre en soldat i stand til å fjernkoble seg til en halvautomatisk maskin på to bein og la den være soldatens avatar på slagmarken. Med andre ord en form for drone – bare på landejorda i stedet for oppe i lufta.

Et annet eksempel på en militær robot er Petman på bildet ovenfor, men rollen hans er foreløpig å teste ut uniformene og utstyr som soldater skal bære i strid.

9. Landspeeder/svevesykkel

En ekte svevesykkel!Foto: Chris Malloy

Et av de råeste fremkomstmidlene i Star Wars er speederne, de svevende motorsyklene. En gledelig nyhet for mange er at en prototype av en lignende svevesykkel allerede har blitt utviklet av australieren Chris Malloy.

Malloy lagde sin første prototype av motorsykkeldeler og hevder at den i teorien kan fly i opptil 278 kilometer i timen med en maksimal høyde på 3000 meter. Sykkelen består av et par massive propeller og blir drevet av en sentral firetakters motor med et sete på toppen og en liten drivstofftank. Høyre spak kontrollerer fremdrift, mens venstre spak styrer banen til fremkomstmiddelet.

Sjekk ut mer om svevesykkelen på hover-bike.com.

10. Minneimplantater

Noen har tuklet med minnet til Arnold i filmen Total Recall.Foto: Sony Pictures Entertainment

I romanen Shards of Honor av Lois McMaster Bujold fra 1986 kan en minnebiobrikke byttes ut og gi brukere ulike minner, mens i filmen Total Recall fra 1990 er ikke Arnold Schwarzenegger helt fornøyd med behandlingen han får når det gjelder hukommelsen.

Førstnevnte teknologi har nylig blitt testet ut på rotter. I en serie eksperimenter ble rotter gitt et hjerneimplantat som etterligner celler i hjernen. Når forskerne blokkerte ut en gitt del i hjernen for kortidshukommelse, glemte rottene løsningen på en spesifikk oppgave. Forskerne skrudde deretter på implantatet, og rottene fikk tilbake hukommelsen.

Forskningen er fremdeles et stykke unna testing på mennesker, men markerer et viktig steg i kampen mot demens, slag og andre hjerneskader.

Bli vår fan på Facebook!

Dine tips

Har du noen forslag til fancy, nye teknologier som er inspirert av science fiction? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Dvice)

annonse