Nyhet

Apple betaler giganterstatning til iPhone-eiere

Fuktsensoren kan utløses selv under normal bruk, innrømmer sensorprodusent.

Kontakten med Apples kundeservice kan for mange være en prøvelse dersom de klager på at sin iPhone eller iPod plutselig har sluttet å fungere som den skal.

Inne i telefonene og mediespillerne sitter det nemlig en sensor som slår ut dersom den kommer i kontakt med fuktighet. Indikatoren er normalt hvit, men blir rød eller rosa dersom den har vært i kontakt med vann eller annen væske.

Og var sensoren ikke hvit, hadde heller ikke kunden krav på erstatning i form av gratis reperasjon, da måtte det være brukerfeil, ressonerte Apple.

Kan utløses av normal bruk

Men nå har sensorprodusenten 3M innrømmet at indikatoren kan utløses av helt normal fuktighet i lufta, skriver Wall Street Journal. Dermed kan ikke Apple med sikkerhet slå fast at det er kundens feil at telefonen feiler – og må punge ut.

På vegne av forbrukere ble det reist et kollektivt søksmål mot Apple, og teknogiganten har nå inngått et forlik med de til sammen 153 000 klagerne. Dersom alle opprettholder kravene, må Apple ut med 53 millioner dollar, eller i overkant av 300 millioner kroner.

Forliket skal imidlertid ikke innebære at Apple erstatter eller reparere de ødelagte telefonene og mediespillerne.

Også i Norge er det mange som er frustrert over fuktskade-avvisningen til Apple. Per 2011 hadde om lag 3000 kunder tatt kontakt med Forbrukerrådet, skriver TV 2 på sine nettsider.

Norske forbrukermyndighetene har samtidig gitt uttrykk for at Apples vilkår er i strid med norske reklamasjons- og garantiregler, skriver IT-avisen.

Les også om serviceteknikeren som hevder at verkstedene svindler deg med fuktskade, og om at verkstedet mCare slår tilbake mot svindelpåstandene.

Les også
– Flere hundre millioner SIM-kort er sårbare
Les også
– Vi vil ikke kalles for svindlere!
Les også
Forbrukerrådet: – Krev fotobevis!
Les også
– Verkstedene svindler deg
annonse