Til hovedinnhold

Hurtigere EDGE nytt alternativ til 3G

Evolved (utviklet) EDGE er navnet industrien benytter på den nye teknologien. I navnet ligger det forventninger om at det kun er snakk om en oppgradering av GSM-nettene, og ikke en ny utbygging som skal til for å få nett med økt kapasitet.

Fint for GSM-eiere

Dette er selvsagt særdeles interessant for eksisterende eiere av GSM-nett – og GSM-lisenser. Det er nemlig de samme frekvensene som benyttes til Evolved EDGE, men denne teknologien gir både en utnyttelse av spektrum på linje med HSDPA, ifølge enkelte kilder, og bedre dekning enn dagens GSM/EDGE.

Dette betyr at operatører her hjemme som Telenor Mobil, NetCom, Network Norway og Netopia kan oppgradere sine GSM-nett og tilby 3G-tjenester uten behov for å investere verken i dyre lisenser eller i helt ny teknologi.

Programvareoppdatering

I dag gir EDGE datahastigheter på opp til 200 kilobit/s, mens Evolved EDGE lover 1 megabit/s. Dersom informasjon i en rapport fra ABI research stemmer, vil mange operatører med nyere basestasjoner kunne oppgradere til Evolved EDGE bare ved å oppgradere programvaren i nettet.

ABI påpeker at siden det er 3 milliarder GSM-brukere i verden, virker det logisk å investere i Evolved EDGE for å øke ARPU. For de som også har UMTS-nett, som Telenor og NetCom, vil Evolved EDGE bety at 3G-tjenester kan tilbys i større geografiske områder enn i dag, uten at tjenester får brudd når UMTS-nettet forsvinner.

Mer om
annonse