I Falun er selv smeltende snø koblet til tingenes internett
Vi dro til Falun for for å se på hvordan teknologi muliggjør helt nye publikumsopplevelser via apper.
Tek.no/Falun: Kan tingenes Internett og heftige apper gjøre ungdommen interessert i en idrett de hittil har betraktet med et gjesp og knapt viet et mys gjennom snowboardbrillene?
Det håper VM-arrangøren i Falun, Sverige, som solgte seg inn på nettopp en slik visjon da de skrudde på sjarmen og gjorde seg lekre for det internasjonale skiforbundet da VM-arrangøren i 2015 ble utpekt.
Den svenske teknologigianten Ericsson, som tidligere utgjorde den ene halvdelen av mobilprodusenten Sony Ericsson, endte med å ta på seg oppgaven på vegne av arrangøren. De søkte hjelp hos Triona og Tension, og ga seg i kast med å produsere to apper myntet på Falun-VM.
Resultatet er appene Falun2015 Live Arena og Falun2015 Live Results.
- Live Arena finnes bare for IOS, og er beregnet på dem som vil ha ekstra informasjon mens de følger ski-VM foran tv-en.
- Live Results finnes både til IOS og Android, og er spesielt myntet på publikum på ski-arenaen.
Begrensede senderettigheter
Live Results tilbyr akkurat det navnet antyder: Kontinuerlige oppdateringer fra løypene, med lynrask oppdatering av mellomtidene underveis i løpet. Vår test viser for eksempel at appen ligger i forkant av nett-tv-sendingene fra NRK, altså har man passeringstidene i hånda før man har dem på tv-skjermen.
Arena-appen inneholder på sin side et kart over stadionområdet og en hel del praktisk informasjon for de besøkende.
Men publikum har klødd seg litt i hodet, for de to appene har innhold som til dels er overlappende.
– Det er med denne appen du følger kameraene ute i løypa, og det tror vi nok kanskje ikke at publikum på skistadion er så interessert i, forklarer prosjektleder Johan Fagerlind i Ericsson da Tek.no møter ham i Falun.
Altså kan det synes som om bakmennene selv er litt uklare på hvordan appene best kan utnyttes.
Artikkelen fortsetter under videoinnslaget.
Selv smeltende snø er nå koblet opp til tingenes Internett. Vi dro til Falun og sjekket hva som er meningen med det hele.
Opprinnelig ble Ericsson forespeilet et samlet publikum på 530 millioner seere i løpet av mesterskapets varighet. Dette tallet viste seg snart å være irrelevant for app-utviklerne, ettersom tv-rettighetene legger begrensninger på hvilke land man kan hente inn løypekameraene i.
Faktisk er det bare USA, Canada og Sverige som har denne funksjonen aktivert i Arena-appen. Alle andre må nøye seg med GPS-sporing av skiløperne og løpende mellomtider etter hvert som konkurransen skrider frem.
En mulig vei rundt er selvsagt å sette opp en VPN-løsning som gir nettbrettet svensk IP-adresse.
Gamification og ungdomsappell
Ericsson og deres samarbeidspartnere har utformet appene ut fra en «gamification»-tankegang, hvilket betyr at visualiseringen og deler av navigeringen minner om den du kan finne i dataspill.
Da er det kanskje passende at å omtale utfordringene vi opplevde både på stadion og hjemme i Oslo som glitcher?
Sikkert er det i hvert fall at vi slet med kamerastrømmen da vi var på stadion. Selv om Lugnet, som VM-stadion i Falun heter, er kraftig oppgradert med gratis wifi og utvidet datakapasitet i mobilnettet under mesterskapet, kan likevel trykket fra et delingsglad publikum ha vært medvirkende til at Arena-appen hikket da vi overvar mennenes 15-kilometer på onsdag.
Skal vi tro Telia, som er samarbeidspartner med Falun-VM og som står for en betydelig opprustning av hele stadionområdet, er dette lite trolig.
– Vi setter nye rekorder i Falun, men vi opplever ikke at kapasiteten er sprengt, sier prosjektleder Hans Hyttsten i Telia til Tek.no.
Andre mobiloperatører bekrefter også å ha oppgradert kapasiteten på området, blant annet ved hjelp av mobile basestasjoner som rulles ut ved behov.
Sprengt datakapasitet på stadion kan uansett ikke forklare hvorfor appen kræsjet igjen og igjen, eller hvorfor vi opplevde de samme kameraproblemene da vi ga appen en ny sjanse fra redaksjonslokalene i Oslo under damestafetten neste torsdag. På den annen side kan vi ikke garantere at VPN-løsningen vår da var helt stabil, og datastrømmen kan ha vært en mulig feilkilde.
Men når GPS-koordinatene plutselig ble vasket bort fra skjermen og vi bare satt igjen med et oversiktskart uten levende innhold overhodet, var det ingen tvil: Denne appen er ikke helt moden. Så omtaler da også Ericssons representanter den som en pilot.
– Vi fikk et problem under damestafetten som gjorde at systemet krasjet, sier kommunikasjonssjef Anette Asp i Ericsson og er lei seg for at andre del av vår test foregikk akkurat da.
Peker mot framtida
Tall som var oppdatert med data fram til mesterskapets femte dag, 23. februar, viser følgende:
- 89.000 personer hadde lastet ned Live Results-appen.
- 42.000 personer hadde lastet ned Arena-appen.
Til sammenligning var lørdag 21. februar et sted mellom 40.000 og 45.000 besøkende på Lugnet. Under herrestafetten fredag 27. februar snakket man om over 50.000 besøkende.
– På det meste, under Charlotte Kallas gulløp på tirsdag, noterte vi at 18.000 brukere benyttet appene samtidig. 16.000 av disse brukte resultat-appen, de resterende 2000 brukte Arena-appen, sier Fagerlind som ikke vet hvor mange av disse brukerne som var fysisk til stede på arrangementet.
Artikkelen fortsetter under videoinnslaget.
Prosjektleder Johan Fagerlind forklarer hvordan dataene samles inn, transporteres og prosesseres inn i plattformen Ericsson Networked Event.
På det meste har systemet registrert en fart på dataene ut på 96 Mbit/s, hvorav 80 prosent var fra cache, forklarer han.
Selve rammeverket for løsningen er Ericsson Networked Event, en plattform som forvalter og foredler store informasjonsmengder knyttet til idrettsmesterskap eller andre, større arrangementer, før dataene drøvtygges og sendes ut igjen gjennom et sett av API-er. Dernest kan utviklere boltre seg i såkalt premiuminnhold og sende dette videre i form av tredjepartsløsninger, akkurat som med appene i Falun.
Arena-appen er unektelig flott å se på, og lar oss elegant rotere et interaktivt kart over Lugnet med en silkemyk flyt som gjør det morsomt å zoome inn og ut mens man spinner kartet rundt, nesten i et forsøk på å gjøre appen svimmel. Denne delen av moroa fungerer utmerket.
Morsomt er det også når vi kan bli med hopperne utfor hoppkanten i en datavisualisert fremstilling av hoppet.
Og det er blant annet her vi tenker at appene peker rett mot en interessant framtid: Hva om vi kunne vært med Rune Velta på direkten over hoppkanten og satt nedslaget sammen med ham og hjelmkameraet hans idet han ble verdensmester? Kunne det fått de yngre brukerne til å løfte interessert på snowboardbrillene?
Last dem ned
– Jeg oppmuntrer dere til å laste ned appen og prøve på nytt lørdag, sier Asp i Ericsson og mener opplevelsen skal være bedre da enn den var under damestafetten.
Da er det 30 kilometer klassisk fellesstart for kvinner som står på programmet. Om du vil gjøre deg uavhengig av tv-sendingen og velge kamera selv, trenger du en VPN-forbindelse til Sverige (eventuelt å være i Falun), en Ipad og appen Falun2015 Live Arena. Og kanskje litt tålmodighet.
Det siste er ingen nyhet. Tålmodighet har alltid vært en del av oppakningen for tilskuere som koser seg med de lengste distansene.
Snart får vi enda bedre kapasitet i mobilnettene:
Vi fikk nesten 300 Mbps da vi testet NetComs nye LTE-Advanced-nett »
Ericsson betalte for reise og opphold til Falun.