Nyhet

Dette bør du vite før du kjøper Windows 8

Hvilken versjon skal du ha, og hva koster den egentlig?

Microsofts nyeste operativsystem er rett rundt hjørnet. Det gjenstår bare et drøyt døgn før Windows 8 vil bli tilgjengelig i både nettbutikker og vanlige butikkhyller, og PC-produsenter verden over står og tripper i spenning på den store lanseringen.

Når startskuddet går vil verden ikke bare få Microsofts nyeste operativsystem, men også en flom av nye datamaskiner, både stasjonære og bærbare, samt en drøss av nettbrett i ulike former og formater. Mange vil ha berøringsfølsom skjerm, og de vil alle ha Windows 8 forhåndsinstallert.

Men selv om det vil komme en haug av nye datamaskiner med Windows 8 allerede installert, satser Microsoft også på at alle de som i dag bruker Windows 7, eller et eldre operativsystem, også skal hoppe over på den nye Windows 8-bølgen.

For å gjøre overgangen så lite komplisert som mulig har Microsoft gjort en rekke lure steg. Først og fremst har de kuttet ned antallet versjoner av Windows 8. I tillegg har de passet på at systemkravene ikke er for høye, slik at så mange som mulig kan installere Windows 8 på maskinen sin. De har også gjort Windows 8 til det billigste operativsystemet noensinne, samtidlig som de har gjort selve installasjonsprosessen både rask og enkel.

La oss ta en nærmere titt på punktene du bør være klar over før du går i innkjøp av Windows 8:

Fire utgaver

Windows 8 kommer i fire versjoner, hvorav tre av dem kan installeres på PC-en din, og antageligvis bare to av dem vil være aktuelle kandidater.

De aller fleste vil nok gå for Windows 8.Foto: Microsoft

Først ut er standardutgaven, kalt Windows 8. Denne har de aller fleste funksjoner installert, og du får rett og slett med deg alt du bør trenge av Microsofts nye operativsystem. Det inkluderer den helt nye startmenyen, en oppdatert versjon av Windows Utforsker, oppgavebehandler, bedre flerskjermstøtte og mulighet til å bytte språk på operativsystemet umiddelbart.

Dette er selvfølgelig bare et lite utdrag av hva operativsystemet kan, og det store spørsmålet er vel egentlig hva den vanlige versjonen av Windows 8 ikke kan, sammenlignet med den neste utgaven, kalt Windows 8 Pro.

Windows 8 Pro er for de litt mer avanserte brukerne.Foto: Microsoft

Windows 8 Pro har alle godsakene som Windows 8 har, i tillegg til en del ekstrafunksjoner som er interessante for de litt mer avanserte brukerne. Microsoft nevner blant annet økt mulighet for kryptering og virtualisering samt flere kontroller for PC-styring og domenetilkobling. En annen forskjell er at Windows 8 Pro ikke vil ha Microsofts "mediapakke", som blant annet inkluderer programvare for å spille av DVD-er. Microsoft tror nemlig ikke at proffbrukere vil bruke de medfølgende programmene hvis de først vil spille av media.

Windows RT er laget for ARM-baserte maskiner, med svakere maskinvare.Foto: Microsoft

Den tredje versjonen av operativsystemet kalles Windows RT. Mange liker å kalle denne utgaven for Windows Light, og det er ikke uten grunn. I motsetning til Windows 8 og Windows 8 Pro kan Windows RT kun kjøre programmer lastet ned fra Microsofts applikasjonsbutikk Marketplace. Windows RT vil ikke være tilgjengelig for å installere på vanlige maskiner, og finnes kun forhåndsinstallert på enkle nettbrett og bærbare datamaskiner. Windows RT er derfor langt mer sammenlignbart med iOS og Android på nettbrett, som også bare kan kjøre programmer lastet ned fra tilsvarende applikasjonsbutikker.

Den siste versjonen av Windows 8 kalles Windows 8 Enterprise. Denne utgaven vil ifølge Microsoft ha de samme funksjonene som Windows 8 Pro, i tillegg til et par bedriftsfokuserte funksjoner. Microsoft nevner blant annet PC-styring, avansert sikkerhet, virtualisering, nye mobilitetscenarior pluss en drøss av bedriftsrettede funksjoner. For privatpersoner er det bare å styre unna denne utgaven.

Systemkravene

Som vi nevnte tidligere har Microsoft jobbet for å senke systemkravene så lavt som mulig, slik at de aller fleste PC-ene kan kjøre det nye operativsystemet.

For å kjøre Windows 8 krever PC-en din de følgende spesifikasjonene:

  • Prosessor: 1 GHz eller høyere
  • Minne: 1 GB for 32-bit, 2 GB for 64-bit
  • Lagringsplass: 16 GB for 32-bit, 20 GB for 64-bit
  • Skjermkort: DirectX 9-kompatibelt skjermkort

I tillegg må du også ha en skjerm med en oppløsning på minst 1024 x 768 piksler for å benytte deg av den nye applikasjonsbutikken, og en oppløsning på minst 1366 x 768 piksler hvis du vil "feste" applikasjoner på sider av skjermen.

Prisene

Den fullstendige prislisten for grunnversjonen av Windows 8 har ikke dukket opp ennå, men vi har i hvert fall fått prisene for OEM-versjonene av operativsystemet.

En OEM-utgave er det samme som en fullversjon av operativsytemet, men kan bare brukes til ny installasjon og ikke til oppgradering fra tidligere Windows-versjoner. I tillegg er en OEM knyttet til maskinvaren og ikke til forbrukeren. Dette betyr at du ikke har en produktnøkkel du kan bruke på en ny maskin, og du kan ikke bytte PC eller formatere uten å miste tilgangen til operativssytemet.

Prisene er som følger:

I morgen tar vi for oss hvordan du forbereder PC-en din for Microsofts nye operativsystem, og hvordan du installerer Windows 8. Følg med.

Les også
5 gode grunner til å ikke kjøpe Windows 8
Les også
8 gode grunner til å kjøpe Windows 8
annonse