Til hovedinnhold

Spår nytt prishopp på elektronikk i 2022

Verdens største brikkeprodusent har jekket opp prisene betydelig.

TSMC, som er storleverandør til blant annet Apple, AMD og Intel, har varslet en kraftig prisøkning. Det kan slå ut på elektronikkprisene fremover.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, bedre kjent som TSMC, har jekket opp prisene sine med inntil 20 prosent.

Det vil høyst sannsynlig føre til høyere priser på produktene som bruker slike brikker - som vil si det meste av elektronikk.

TSMC er nemlig verdens største brikkeprodusent og leverer blant annet til Apple, AMD, Intel, Nvidia og mange andre store navn i elektronikkbransjen.

TSMC er normalt sett kjent for å være en høykvalitetsprodusent og har vanligvis et prisnivå som ligger rundt 20 prosent høyere enn konkurrentene, ifølge Nikkei Asia - som viser til bransjekilder. Men mens konkurrentene har høynet prisene stadig, har TSMC stort sett holdt igjen - altså inntil nå.

Enkelte brikker er femdoblet

Ifølge Nikkeis estimater har prisene for generell brikkeproduksjon har økt med mellom 30 og 40 prosent fra august 2020 til august 2021. Den største økningen har vært innenfor produksjon av skjermdriverkretser, som er opp med 50 prosent. I ekstremtilfeller for enkelte brikketyper skal økningene ha vært på mye som 400–500 prosent, altså en mangedobling.

De høyere prisene kommer som følge av høyere materialkostnader, dyrere logistikk og ikke minst den generelle mangelen på brikker i verden, som har fått produsenter av elektronikk, biler og annet til å forsøke etter beste evne å skaffe seg brikkene de trenger.

Ifølge Nikkeis kilder skal TSMC også ha en annen grunn til å øke prisene, og det er at de vil få slutt på praksisen med såkalt dobbelbooking, der selskaper bestiller langt flere brikker enn de egentlig trenger, slik at de kan sikre seg produksjonsplasser.

Vil Apple øke iPhone-prisene?

Effekten av TSMCs prisøkninger vil likevel ikke merkes tydelig før neste år, ettersom de fortsatt jobber med eksisterende bestillinger. De nye prisene skal tre i kraft fra 1. oktober, men det er naturligvis opp til de enkelte selskapene å forhandle sine egne betingelser med TSMC. Det er naturlig å anta at Apple har gode forhandlingskort siden de er TSMCs største klient og står for nesten 25 prosent av selskapets omsetning.

Digitimes skrev forrige måned at Apple ville få en prisøkning hos TSMC på mellom tre og fem prosent, og at dette kunne slå inn allerede på iPhone 13, som ventes lansert om kort tid. Også en del produsenter av bærbare PC-er har økt prisene med mellom fem og ti prosent så langt i år, ifølge Digitimes.

annonse