Til hovedinnhold

Lexus viser frem ny elektrisk SUV

RZ 450e er selskapets første helelektriske bil.

Slik ser den nye SUV-en ut.
Lexus
Torstein Norum Bugge

Lexus viste nylig frem sin aller første helektriske SUV via en pressemelding på egne nettsider, og teknisk sett er dette også den første «ekte» elektriske bilen fra selskapet: RZ 450e. Tidligere har selskapet – som for øvrig er et underbruk av Toyota – vist frem bilen UX300e, men denne var bygget på en fossilplatform.

RZ 450e skal derimot være laget på Toyotas nye elbilplatform e-TNGA, og får en WLTP-rekkevidde på «mer enn 400 km» med et batteri i størrelsesorden 71,4 kWh.

Dette er tilsynelatende en del mindre enn mange konkurrerende elbiler. Eksempelvis kan Tesla Model 3 nå opptil 614 kilometer, mens Model X (som også er en SUV) har oppgitt rekkevidde på 536 kilometer.

Her kan du se Lexus’ lanseringsvideo:

På plussiden kan det bemerkes at RZ 450e som standard får firehjulsdrift via det nye Direct4-systemet til Toyota, som skal være spesialtilpasset elbiler for å redusere strømforbruk og samtidig bidra til bedre styring og akselerasjon. Systemet skal også stabilisere bilen ved å omdistribuere vekten mellom de fire hjulene for å gjøre kjøreturen mer behagelig.

Stor touchskjerm på innsiden, men ingen pris enda

Slik ser det ut på innsiden.
Lexus

Lexus hadde ikke veldig detaljert informasjon å komme med om bilen, og har foreløpig ikke sagt noe om pris eller tilgjengelighet. Men det er lov å anta at førstnevnte vil bli i det noe høyere sjiktet, gitt at Lexus er luksusmerket til Toyota.

Bildene fra innsiden tyder også på at selskapet ønsker å konkurrere direkte med andre produsenter som BMW og Tesla, både i materialvalg og design. I likhet med Teslas biler domineres også midten av bilens interiør av en enorm skjerm. Riktig nok ikke like enorm – RZ 450e har en touch-skjerm på 14 tommer.

Bilen får også et stort soltak, men det er uklart om dette blir standard eller et tilvalg:

Stor himmelhvelving.
Lexus

Bilen skal også komme med en rekke sikkerhetsfunksjoner (som vi i Norge og Europa for øvrig anser som nokså standard), som dynamisk cruisekontroll, sensorer som varsler deg ved uønsket filskifte, nødbremssystem og et system for å automatisk hindre å havne i kollisjonsfare.

Toyota-konsernet som helhet har for øvrig lenge omfavnet hybridbiler og hydrogenbiler, men ikke hatt så mye å vise til på det helektriske planet. Dette ser imidlertid ut til å snu nå – Lexus har satt seg som mål å ha elbiler i «alle kategorier» innen 2030, og fra 2035 ha beveget seg helt vekk fra fossilbiler. Og også Toyota har lignende planer, med en rekke elbilmodeller planlagt.

Lexus
annonse