Nyhet

Sært wifi-navn gjør wifi «ubrukelig» på iPhone

Om du kobler til et nettverk med et visst navn, vil hele wifi-tilgangen på telefonen din fryse.

Å koble en iPhone til et wifi-nettverk med det litt uvanlige navnet «%p%s%s%s%s%n» gjør at wifi-innstillingen på iPhone låser seg fullstendig, ifølge datatukler Carl Schou.

Hans oppdagelse fant sted med en iPhone XS og iOS 14.2.2, men BleepingComputer, som først meldte om saken, skriver at de også har bekreftet at det samme skjer med foreløpig nyeste versjon av iOS, 14.6.

Må tilbakestilles

Å koble til et nettverk med dette navnet - og antageligvis andre, liknende navn - gir delvis ulikt resultat om man prøver flere ganger, konkluderer BleepingComputer, men alle resultatene har til felles at det blir umulig å bruke wifi på telefonen.

Det fungerer ikke å restarte den, eneste løsning er å tilbakestille nettverksinnstillingene på telefonen. De finner du under Innstillinger - Generelt - Nullstill - Nullstill nettverksinnstillinger.

Analyser av krasjrapporten tyder på at årsaken til problemet er at iOS oppfatter prosenttegnene som starten på programmeringskommandoer, noe som resulterer i et havari. Android skal ikke ha samme problem.

Tilbakevendende problem

Det er heller ikke første gang Apples operativsystemer har hatt problemer med spesifikke tegn. I fjor var det en rad med tegn på sindhi-språket, året før skrev vi om at iPhone krasjet om du sa ordet «bindestrek» til den fem ganger i dikteringsapplikasjonen.

Året før var det et tegn på språket telugu som skapte problemer. Ved å få tilsendt tegnet til en iOS-mobil ville man krasje meldingsappen når man forsøker å åpne meldingen. Den eneste måten å få åpnet appen på nytt var å få tilsendt en «vanlig» melding og på den måten få slettet meldingstråden med problemtegnet.

Et problem som rammet både Android og iOS i 2018 var den såkalte «svarte dotten». Her var den problematiske tegnsammensetningen en sort, rund emoji med vinkelparanteser på hver side etterfulgt av en finger-emoji som peker mot venstre.

Denne raden med tegn og emojier fikk meldingsapper på ulike telefoner til å krasje i 2018.

På iOS fikk tegnraden hele meldingsappen til å krasje, og det hjalp heller ikke å lukke og restarte den eller å starte mobilen på nytt. På Android var det i hovedsak Whatsapp-appen som fikk problemer.

Apple har foreløpig ikke kommentert wifi-problemet.

annonse