Nyhet

– Apple vurderer å la deg bytte ut standardappene på iPhone

Apple vurderer etter sigende å bytte ut Safari og Mail som standardtjenester i iOS med for eksempel Firefox og Gmail.

Apple vurderer å åpne for å bytte ut standardappene på iPhone og iPad med tredjepartsapper, skriver Bloombergs Mark Gurman, som vanligvis har gode kilder i selskapet.

Det vil bety at du for eksempel kan velge å bruke Google Chrome eller Firefox som standard nettleser på mobilen, i stedet for Safari. Da vil for eksempel lenker åpnes i Chrome når du klikker på dem.

Det samme gjelder Apples Mail-app, som kan byttes ut med for eksempel Gmail, Spark eller lignende.

Apples Homepod.

Vurderer også å åpne på musikk

Apple har siden lanseringen av App Store i 2008 ikke tillatt brukere å erstatte selskapets egne Safari- og Mail-apper med tredjepartsapper. Disse appene finnes i Apples appbutikk, men det finnes altså ingen måte å bytte ut standardvalgene i systemet, så det er vanskelig for dem å konkurrere med Apples egne.

Apple skal ifølge Gurmans kilder også vurdere å åpne opp smarthøyttaleren Homepod for tredjeparts musikkapper som Spotify.

Om du for eksempel ber taleassistenten Siri om å spille av en låt på høyttaleren, vil den i dag alltid velge Apples egen Music-tjeneste. Hos Google kan du angi hvilken tjeneste du vil at assistenten skal ta i bruk når du gir en lignende kommando.

Har klaget

Apples sperre mot å velge tredjepartsløsninger for epost, nettleser, kart og musikk har tidligere vært i søkelyset i en høring i Representantenes hus i USA.

Spotify har også klagd inn Apple for EU for andelen på 30 prosent som de krever for abonnementer tegnet via App Store. Her var en del av klagen også at Apple ikke tillater Spotify å være standardavspilleren på Homepod og gjennom Siri.

Om Apple velger å gå videre med endringene kan de dukke opp allerede i iOS 14, ifølge Bloombergs kilder. Apple har ikke villet kommentere saken.

Apple iPhone 11 Pro 64GB
Apple iPhone 11 Pro 64GB
annonse