Til hovedinnhold

Prisene på RAM og SSD-er i fritt fall: På vei mot det laveste på tre år

Prisene på minnebrikker til PC er kraftig på vei ned, melder Techpowerup. De skriver at prisene er i ferd med å normalisere seg til de laveste nivåene på tre år.

Spesielt skal det gjelde brikker med høy kapasitet, fra 16 GB og opp.

Noen produkter er halvert i pris

Om vi for eksempel ser på produktet som er mest populært i DDR4-kategorien hos vår kommersielle partner Prisjakt, G.Skill Trident Z 2x8 GB DDR4 3200 MHz, ser vi tydelig at prisene har sunket en god del bare siden starten av året, og er nesten halvert siden toppnivået i starten av 2018.

Prisutviklingen for G.Skill Trident 2x8 GB. Et betraktelig fall fra toppen helt i begynnelsen av 2018.

Den gang måtte du ut med nesten 2 600 kroner for pakken, mens den nå er å få til godt under 1 500 kroner i de billigste nettbutikkene.

Kingstons HyperX Fury Black DDR4 2666 MHz i 2x16 GB-pakke viser nøyaktig samme tendens.

Også Kingston-RAM er halvert i pris siden toppnivået.

Fra en toppnotering mot slutten av 2017 er prisene nå nede i omtrent det halve - drøye 2000 kroner nå mot nesten 3900 kroner den gang.

Fortsatt dyrere enn bunnivået

Det samme gjør Corsairs Vengeance LPX Black DDR4 2666 MHz 2x8 GB, som nå kan kjøpes fra snaue 1 100 kroner.

Vi er ikke helt tilbake på bunnivået i 2016, men prisene er likevel betydelig lavere enn i fjor.

Dette settet snuste på en pris på 2 000 kroner på det verste i slutten av 2017 og starten av 2018.

De laveste prisene fant vi imidlertid så langt tilbake som i mai 2016, da settet kostet så lite som 649 kroner på det aller billigste.

Grunnen til at prisene har variert så voldsomt skal være mangel på brikker rundt tiden da prisene var som høyest.

– For litt siden ble det ikke produsert nok RAM til markedet, med tanke på at mobiler og PC-er ble produsert i et sinnssykt tempo, og det gjorde at prisene ble så høye. Prisfallet nå skyldes rett og slett massiv overproduksjon fra alle produsentene i Asia, så de har en overflod av DRAM. Tilbud og etterspørsel, enkelt og greit. Det er vanskelig å si om det vil falle enda mer eller om vi nå har nådd bunnen, sier Ragnar Eri Kristoffersen hos forhandleren Digital Impuls i Oslo.

I Kina ble det dessuten avduket grove tilfeller av prissamarbeid på minnebrikker mellom de tre gigantene Samsung, Hynix og Micron, noe som bidro til å holde prisene oppe lengre. Det meldte Financial Times (bak betalingsmur), som siterte den kinesiske markedsreguleringssjefen Wu Zenghou på at det var funnet «massive bevis» for prissamarbeid.

Samsung og Hynix ble også bøtelagt for prissamarbeid i USA både i 2005 og 2010.

Også SSD-er i fritt fall

Intels 1 TB store M.2-SSD 660P er halvert i pris fra introduksjonen i august i fjor. Nå selges den til godt under 1300 kroner.

Kristoffersen sier at det også har vært et massivt prisfall for SSD-disker.

– Det skyldes at Samsung i lang tid har ligget langt foran de andre når det har kommet til NAND-teknologi, men for cirka ett år siden knakk alle andre produsenter den samme koden som Samsung, og dermed produserer de også for harde livet. Her skyldes prisene dermed konkurranse og priskrig på et område Samsung nærmest har hatt monopol på tidligere, sier Kristoffersen.

Han spår et videre fall.

– Jeg antar at du til høsten kanskje vil få SSD-er på 1 terabyte til det du fikk 250 gigabyte for i fjor, men det er bare min antagelse, sier han.

Motsatt for prosessorer

For Intel-prosessorer gjelder tilsynelatende stikk motsatt tendens, hvor prisene i det siste har steget i takt med at tilbudet ikke har vært i stand til å møte etterspørselen.

Spesielt gjelder det de åttendegenerasjons Intel-prosessorene.

Populære Intel Core i7-8700K var for eksempel nede i 3 222 kroner nesten hele sommeren i fjor, mens den nå er oppe i 4 149 kroner.

Prisene på Intel Core i7-8700K har vært ustabile, men jevnt over steget siden bunnen i fjor sommer.

Det samme gjelder eksempelvis også den rimeligere Core i5-8600K, som har gjort stadige hopp fra bunnivået i fjor sommer.

Siden oktober har prisene ligget omtrent flatt på rundt 2 800 kroner, 600 kroner mer enn det som var standardprisen fra juni til og med august.

Også Core i5-8600K ligger betraktelig høyere enn på det billigste.

Niendegenerasjons Intel-prosessorer har ikke sett de samme svingningene i pris, og har stort sett ligget på stedet hvil de siste månedene.

Det betyr at du kan få en 9700K for omtrent samme pris som en 8700K i disse dager.

annonse