Tek.no

Nyhet

Samsung: Nå har vi trukket oss helt ut

Det er slutt på bærbare PC-er fra Samsung i Norge.

Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen.
24 Sept 2014 12:22

I natt sprakk nyheten om at Samsung skal slutte å selge PC-er i hele Europa. Selskapet har stått bak en rekke modeller som etter vår mening har vært imponerende maskiner, blant annet Ativ Book 9 Plus og Ativ Book 9 Lite, men nå er det altså slutt. De få maskinene som nettbutikker og butikker landet rundt nå har på lager, er de siste Samsung-maskinene som blir solgt i Norge.

– De siste maskinene vi har levert ut i markedet er vår 9-serie og den er egentlig den siste som skal finnes, forteller Christian de Lange, Key Account Manager i Samsung, til Tek.no.

Trakk seg helt ut

Samsung har forberedt seg på salgsstoppen en stund allerede. Selv om nyheten om en Europa-exit går verden rundt i dag, først meldt av PC Advisor, ble beslutningen egentlig gjort kjent allerede i starten av september. Blant annet Digi meldte da om en Norden-exit, men det som egentlig skjedde på det tidspunktet var at Samsung trakk seg ut av hele Europa.

– Det har hele tiden vært snakk om Europa. Salgsstoppen har vært effektiv noen uker allerede. Vi gjorde en justering for to år siden hvor vi trakk oss forsiktig ut fra low end-segmentet, slik at vi stod igjen i den øvre delen av mid range og high end. Nå har vi trukket oss helt ut, forteller de Lange.

Han forteller videre at de har sett at markedsbehovet i Norge har vært i kontinuerlig endring den siste tiden. PC-markedet har hatt en nedgang flere år på rad, samtidig som Samsung i likhet med alle PC-produsentene er i en solid marginskvis. Det er rett og slett lite penger å tjene per solgte laptop.

– Vi er fortsatt tilstede på PC-markedet i store markeder som Amerika og Asia, og vi følger tett med på markedsbehovet. Vi kan omstille oss raskt igjen.

Betyr det at dere kan komme tilbake i Norge på et tidspunkt?

– Er det én ting jeg har lært i dette selskapet, så er det at ingenting er utenkelig. Men jeg vet ikke noe om fremtidsplanene her.

Fokusskifte

Nå som de bærbare maskinene er ute, skal de europeiske avdelingene av Samsung legge enda mer fokus på nettbrett og hybridløsninger.

– Vi har for eksempel kommet med Samsung Tab S, som er det beste nettbrettet på markedet hva skjerm angår. Den har også en tastaturløsning og programvare som er Office-kompatibel, som gjør at den kan minne mye om en PC. Vi har sterk tro på dette markedet, altså grenselandet mellom PC-en og nettbrettet, og der har vi et ganske sterkt fokus, forteller De Lange.

Vi har testet Tab S, og ble regelrett imponert av hva det leverte.

PC-markedet har på sin side hatt noen veldig turbulente år. Markedet har falt kvartal etter kvartal, og 2013 ble det verste året noensinne. I år har tegnene vært noe lysere, samtidig som at nettbrettene, store smarttelefoner og hybridløsninger har begynt å selge veldig bra.

– Det er viktig for oss å få frem at vi følger tydelig med på hva som rører seg i markedet, og vi er ekstremt fleksible for endringer i fremtiden. Nå betyr det at vi har et tydelig fokus på nettbrett og hybridløsningene.

Du har fortsatt garantien din

Om du nylig har kjøpt deg en Samsung-maskin, og lurer på hva som skjer med garantiordningen, betrygger Samsung at du skal ha akkurat de samme rettighetene nå som før de trakk seg ut av Europa.

– Det er ingen endringer i garantibetingelsene, eller den servicen vi vil yte til kundene våre. Verkstedet vårt reparerer om det skal være noe, sier de Lange.

Samsung lanserte nylig sine egne VR-briller:
Det var en av de kuleste dingsene vi testet på den store IFA-messen »

Les også
Samsungs omsetning stuper – varsler ny mobilstrategi
annonse

Les også