Nyhet

Galaxy Note 10 kan få kamera i pennen

Samsung har foreslått svært uvanlig løsning.

Hvor selfiekameraet skal gjemmes er en av mobilbransjens vanskeligste gåter for tiden. Tradisjonelt bor det øverst på mobilen, men med skjermer som dekker hele fronten på telefonen ender man opp med en «busslomme» øverst, eller det må kuttes hull i skjermen slik at kameraet kan titte ut.

Nå foreslår Samsung en variant vi aldri før har sett maken til; å bygge kameraet inn i den digitale pennen til en Galaxy Note.

Stadig smartere Note-penn

Løsningen er funnet av PatentlyMobile i en patentsøknad. Der beskrives en mobilpenn med to knapper, batteri og full kamerabestykking i toppen. Det bil si at pennen i praksis blir sitt eget lille frittstående kamera.

Patentsøknader pleier ikke alltid å bli produkter med det samme, men trenden som kan lede til en slik løsning er delvis i gang allerede. I Galaxy Note 9 er det nemlig kommet til Bluetooth og kondensator i S-pennen, slik at den kan brukes som fjernkontroll for telefonen.

Én av de mange funksjonene S-pen har i Note 9 er å fungere som fjernutløser for kameraet i telefonen. Såvel som å være fjernkontroll for mye annet, inkludert musikkavspilling og Powerpoint-presentasjoner.

Antyder optisk zoom

PatentlyMobile hevder også at kameraet kan få optisk zoom og at knappene på pennen vil bli brukt til å kontrollere denne zoomen.

Det er svært vanskelig å lage optisk zoom i en mobiltelefon siden mobilene er så tynne som de er. Ett forsøk på å løse denne biffen så vi da Oppo for et par år siden laget en sidelengs zoomløsning med speil og programvare, men denne varianten har vi ikke sett i ferdige mobiltelefoner siden. Til sammen skulle den kunne gi 5x zoom, der 3x var optisk.

Mobile zoomkamera flest er begrenset til to ganger forstørrelse, men noen vanlige mobile zoomvarianter går også til 3x og delvis til 5x ved hjelp av programvare.

Vår vurdering

Skal vi våge oss på en vurdering av dette virker det svært lite sannsynlig at pennekameraet faktisk vil få en variabel zoomfunksjon av én viktig årsak; strømforbruk.

Kamerabrikker krever masse strøm. Og det samme gjør konstant trådløs kommunikasjon for å overføre bildedata. Begge deler passer dårlig overens med batteristørrelsen Samsung kan få plass til inni en S-pen som fortsatt må få plass i en lomme i selve mobiltelefonen.

Dagens S-pen har en liten kondensator som lades hver gang pennen settes i Note 9. Fulladet holder den til 30 minutters fjernstyring eller 200 klikk.

Til sammenlikning må et kamera kunne overføre bildet fortløpende mens det vises på mobilskjermen. Hvis ikke har du ikke noen søker å bruke.

Les testen av Samsung Galaxy Note 9 »

Kanskje er den en dokumentskanner?

Skal det i det gå må sannsynligvis hoveddelen av pennen være batteri. Plassen en zoom-motor krever og strømforbruket dens rimer dårlig med de andre behovene som må oppfylles.

At Samsung kan komme til å satse på uvanlig kameraløsning er ikke utenkelig. Av de ulike forsøkene på å gjemme frontkameraene er det få som er optimale. Det ventes mobiler med frontkamera som kan ta bilder gjennom skjermen, men spørsmålet er hvor raskt bildekvaliteten på disse kan bli god nok til å konkurrere med dagens løsninger.

Forøvrig kan det også tenkes at kameraet i en oppdatert S-pen er laget for å brukes til noe helt annet enn selfier. For en bedriftsorientert mobil som Galaxy Note kan for eksempel en dokumentskannende penn gi mening.

Les også
Stor bildetjeneste sletter snart bildene dine
Les også
Xiaomi Mi Mix 3: Den mest uvanlige telefonen på markedet
Les også
Det kan være hull i din neste mobilskjerm
Les også
Samsung Galaxy Note 9: Galaxy Note er tilbake i toppform
Les også
Nå må Samsung holde seg flytende til S10
Les også
Oppo Find X: Find X er lekker og nyskapende
annonse