Nyhet

Ukens retro: V70


Telefon for dressjakken

Årstall introdusert:2002
Skjermtype:Grafisk svart/hvitt-skjerm
Kjennetrekk:Størrelse, design


Design i høysetet
Vi synes Motorola V70 fortjener litt oppmerksomhet, noe modellen i alle år har fått alt for lite av. En fire år gammel telefonmodell kan også lett gli inn som en retro i disse dager når teknologien løper fra selv de mest oppmerksomme.

Motorola V70 var en telefonmodell som fikk folk til å heve øyenbrynene. Modellen har for mange fungert som en "dressmobil", og Frank Vevik på Telehuset i Tromsø har i mange år vært en av brukerne. Han kan forsikre oss om at når man dro en Motorola V70 opp av lomma kunne de som prøvde å fange oppmerksomhet med det nyeste teknologimonsteret fra Nokia bare ryke og reise.

Når man produserer en telefon, kan man produsere teknologien først og deretter lage en boks rundt all denne teknologien man ønsker at telefonen skal inneholde. Litt som i gammel Volvo-stil, ala direktørbilene fra rundt 90-tallet. Et annet alternativ er å lage telefonen slik man vil at den skal se ut, og deretter prøve å stappe så mye teknologi som mulig inn i den. Sistnevnte metode minner kanskje mer om Mini-modellene fra bilverden.

Motorola valgte tydelig den siste metoden for telefonmodellen V70. Først og fremst la man merke til at den var knøttliten. Dimensjonene var på 94 x 38 x 18 millimeter, og telefonen veide ikke mer enn 83 gram.

Det neste som fikk nysgjerrige skapninger til å måpe, var måten telefonen var bygget opp. Motorolas designere lot fantasien ta totalt overhånd, og modellen fulgte nesten ingen standarder. V70 var laget av to deler, der den ene delen var selve telefonen mens den andre var et deksel med innebygget høyttaler. Dette var den første modellen man så med roterbart design.

Skjermen var rund, og befant seg øverst på telefonen. For å bruke tastesettet måtte man vri rundt dekselet, som elegant omgikk den trillrunde skjermen.

Det er tydelig at designerne nok har fått sin vilje. De stakkars ingeniørene som gjerne ønsket å utstyre telefonen med nyeste teknologi, ser derimot ut til å ha fått sine begrensninger.

V70 var nemlig en veldig enkel telefon, rent teknologisk. Med det kunne man lagre 155 telefonnumre, og GPRS var tilstede. Videre kan man nevne vibrasjonsvarsling, alarmklokke og anropsliste.

Fargeskjerm var det derimot ikke plass til i V70. Trådløse overføringsmuligheter som infrarødt var ikke tilstede. FM-radio kunne du heller ikke drømme om å høre på, uten å være i besittelse av en lommeradio i den andre dressjakkelomma.

Heller ikke batterilevetiden var noe å skryte av. Lot man telefonen ligge i standbymodus i optimal dekning, i perfekt temperatur, helt uten å brukes, kunne den holde i 6 døgn. Under normalt bruk måtte man gjerne lade den hver natt, eller rett og slett i forkant av de gangene man skulle ta dressen i bruk.

Inspirasjonskilde
Som vi tidligere nevnte, var V70 opprinnelsen til vribart design. Andre produsenter hentet i ettertid sin inspirasjon derfra, og vi kan for eksempel nevne velkjente S700i og W550i fra Sony Ericsson.

Les også
Ukens retro: Genie
Les også
Ukens retro: S100
Les også
Ukens retro: R310
annonse