Nyhet

Sony Ericsson lanserer P990

Etter flere måneder med hete rykter og heftige spekulasjoner ble i dag Sony Ericssons nye smarttelefon P990 lansert. Modellen, som tidligere var kjent under kodenavnet Hermione, skal etterfølge P910 som dukket opp på markedet i fjor høst, og forventningene har vært skyhøye i forkant av lanseringen. Telefonen har blant annet fått egne fansider på internett.

Få ytre endringer

P990 har ikke blitt verken større eller mindre i forhold til sin forgjenger. Dimensjonene er 114 x 57 x 25 millimeter og vekten er 155 gram. Sony Ericsson har med andre ord klart å oppgradere P-serien med både 3G og Wi-Fi uten at dette har gått utover størrelsen.

Skjermen har fått en oppløsning på 240 x 320 (QVGA) punkter og en fargedybde på 262 000 farger. Oppløsningen er fordelt utover en 2,8 tommers trykkfølsom skjerm, som støtter landskapsmodus for knipsing av bilder, videokikking eller mer oversiktelig surfing på internett.

Utseendemessig er ikke P990 så forskjellig fra P910. Den mest merkbare endringen er at QWERTY-tastaturet har blitt plassert nedenfor skjermen. Dette vil trolig gjøre det lettere å skrive lengre stykker med tekst enn med den litt mer skjøre løsningen som ble brukt av P910, der tastene ligger inne i flippen.

3G og WLAN

P990 er utstyrt med 3G, noe som åpner for raskere surfing på nettet, og tjenester som for eksempel videosamtaler og mobil-TV. Sony Ericsson har valgt å ikke integrere EDGE i telefonen, noe som vil føre til at du må bruke GPRS klasse 10 om du befinner deg i et område uten 3G-dekning.

En annen spennende nyhet er at telefonen har fått støtte for Wi-Fi slik at du kan bruke den til å surfe over trådløse nettverk i bedrifter og hjem. P990 blir dermed en sterk konkurrent til Nokias 9500 og Qteks kommende telefoner.

Wifi-støtten åpner også for at du kan ringe gratis over internett med tjenester som for eksempel Skype. Niklas Zennström fra Skype sa tidligere i år at en Skype-versjon for Symbian er underveis.

Symbian OS v9.1

I følge Sony Ericsson vil P990 bli den første smarttelefonen på markedet med Symbian OS v9.1. Endringene fra tidligere Symbian-versjoner er ikke store, men skal være merkbare. Du kan lese mer om disse endringene på

Symbians hjemmesider

. Menysystemet er også oppgradert til versjon 3 av UIQ.

Det innebygde kameraet har i ekte Sony Ericsson-stil fått en oppløsning på to megapiksler, i tillegg til lys og autofokus. Tidligere tester har vist at denne oppløsningen gir skarpe og detaljerte bilder, og P990 er neppe noe unntak. På fremsiden finner du også et eget kamera for videosamtaler.

Minne på opptil 4 GB

P990 har blitt utstyrt med et integrert minne på 80 MB, og når du kjøper telefonen følger det med en minnebrikke på 64 MB. Dette kortet kommer forhåndsinstallert med VPN-klient og en testutgave av et antivirusprogram. Om du har behov for enda mer plass kan du kjøpe minnekort av typen Memory Stick PRO Duo med kapasitet på opptil 4 GB.

Blåtann er selvfølgelig også på plass, slik at du kan kommunisere trådløst med andre blåtann-enheter, så fremt som koble til trådløse hodesett. Du kan også velge å overføre data, eller lade telefonen ved hjelp av USB-kabel. Modellen har i tillegg støtte for infrarød.

P990 er ellers utstyrt med en hel haug av funksjoner, som for eksempel push-epost, Opera 8, FM-radio, synkronisering via SyncML, mediespiller, flymodus og redigeringsverktøy for Microsoft Word og Excel.

Sony Ericsson P990 vil dukke opp på markedet i løpet av første kvartal 2006. Prisen vil trolig ligge i overkant av 5000 kroner.

(Kilde: SonyEricsson, Mobil.se)

Les også
W850 og P950 i bilder
Les også
Sony Ericsson bekrefter P950
annonse