Tek.no

Nyhet

Friluftskart på bil-GPS-en

22 Jan 2010 16:06
Slik ser GPS-bildet ut uten ekstra informasjonslag.
Slik blir kartet med Topo Norway installert.

Mange som skal handle GPS til bilen lurer på om de kan bruke den også på tur i skog og mark. Selskapet Geoinsight har i dag lansert en løsning som gir muligheter for nettopp dette.

Ligger oppå de vanlige kartene

Produktet heter Topo Norway og er, slik navnet antyder, topografiske kart over Norge. Kartverket selges på både vanlige SD-kort og micro-SD, som man så putter i minnekortleseren til GPS-en.

Rent praktisk blir det topografiske kartet lagt som et informasjonslag oppå kartet som allerede ligger der. På samme måte som fotoboksvarsling og andre informasjonslag kan turkartet skrus av og på etter behov.

Store mengder informasjon

Det fins oversikt over alt fra turforeningens stier til over 200.000 stedsnavn i Topo Norway. Stedsnavnene er søkbare og forenkler navigasjon også i bil ved at man slipper å søke på en konkret adresse for å finne frem til et sted.

Kartveket har også svært mange interessepunkter. Intet mindre enn 40 000 interessepunkter for friluftsrelaterte aktiviteter følger med. Disse interessepunktene er også søkbare, og gjør at man nå kan finne frem til Prekestolen like lett som til den lokale bensinstasjonen.

Batteritid og uvær

En mulig ulempe er at bil-GPS-er vanligvis har ganske svak batteritid. Ofte holder ikke en bil-GPS med stor skjerm stort mer enn et par timer. Dersom man ikke har anledning til å ta med seg bilen på ryggen i fjellheimen bør man altså velge punkter som ikke ligger for langt utenfor alfarvei.

Det er også viktig å tenke på at bil-GPS-er stort sett er laget for å stå godt beskyttet mot elementene. Med unntak for Garmins GPS-er for motorsykler er ingen av dem vanntette. Dessuten er det dårlig med støtbeskyttelse å snakke om på denne typen enheter.

Christer Sandum i Geoinsight opplyser at Topo Norway strengt tatt ikke er beregnet på lengre fjellturer, men at den gode oversikten over småveier kan spare mye tid ved at man for eksempel kan kjøre mye nærmere enn man skulle tro.

For de som ønsker å klare seg med kun én enhet er nok likevel dette svært gode nyheter. Løsningen kan brukes med alle nyere bil-GPS-er fra Garmin, og koster 990 kroner.

(Kilde: pressemelding)

Les også
Lovende navigasjonstelefoner
Les også
Garmin sliter
Les også
Garmin vil gjøre lufta renere
Les også
GPS-en din kan gå ut på dato
annonse

Les også