Til hovedinnhold

Se de nye Windows-telefonene

Den nyeste Windows Phone 7-prototypen minner om noe vi har sett før.

Vi oppsummerer noen av nyhetene som har kommet fra Microsofts Mix-konferanse i Las Vegas.

Microsofts store Mix-konferanse er i gang i Las Vegas. Blant flere av nyhetene som har dukket opp de siste to dagene er en ny prototype med Windows Phone 7 Series. Samsungs prototyp likner umiskjennelig på Omnia HD. Tilsynelatende er hovedforskjellen knappene i bunnen av enheten.

Etter at også minstekravene for Windows Phone 7 Series er sluppet kan man likevel vite at den vil ha minst 256 MB arbeidsminne og 8 GB lagringsplass. Støtte for Direct X9-grafikk skal også være blant kravene for siste generasjon mobil-Windows.

Det er endelig bekreftet at HD2 ikke vil få noen offisiell oppgradering til Windows Phone 7.

Definitivt ingen oppgradering til HD2

Blant andre nyheter denne uken står det også å lese at HTCs flaggskip, HD2 definitivt ikke vil få noen oppdatering til Windows Phone 7. Microsofts Joe Belfiore bekreftet i går endelig at HD2 ikke lever opp til Microsofts krav for enheter som skal kjøre det nye operativsystemet.

For de som har vært spent på hvordan flerprogramkjøring fungerer eller hvordan man i det hele tatt vil få fatt i programmer for Windows Phone 7 har Microsoft nå også sagt noe om dette.

Når det gjelder flerprogramkjøring vil den i praksis være lik konkurrenten fra Apple. Visse deler av systemet vil kunne kjøre i bakgrunnen, men for det meste vil programvare man installerer være henvist til den tiden den får på skjermen. Bakgrunnskjøring av lynmeldingsklienter er ikke i utgangspunktet en del av planen.

Markedsplass med operatører

Applikasjonene for plattformen vil for det meste være skrevet i Microsofts Silverlight, og de vil være å finne via Windows Phone Marketplace. Microsofts Todd Biggs forteller nettstedet Engadget at også operatører vil integreres i Windows Phone Marketplace.

Det betyr at dersom man bruker en Windows-mobil et år fra nå vil man kunne finne programvare og tjenester fra sin leverandør i Windows Phone Marketplace. På spørsmål fra Amobil svarer Marius Halle, innholdssjef i Netcom, at selskapet ønsker å få distribuert tjenestene sine så bredt som mulig, og at også dette er interessant. Likevel ønsker ikke operatøren å si noe mer om eventuelle konkrete planer på dette tidspunktet.

Windows Phone Marketplace blir i utgangspunktet privatbrukeres eneste kilde til applikasjoner.

Ingen vei utenom

For privatkunder vil installering av tredjeparts applikasjoner utelukkende tilgjengelig gjennom Windows Phone Marketplace. Her også dukker det opp likheter med et selskap fra Cupertino. Applikasjoner må godkjennes, og dersom de ikke lever opp til kravene risikerer man å bli avvist.

For bedrifter skal det likevel være mulig å installere programvare utenom de vanlige kanalene, men nøyaktig hvordan dette vil foregå eller om det vil bli tilgjengelig for avanserte privatbrukere er foreløpig ikke kjent.

Etter alt å dømme vil utviklernes eneste vei inn på Windows Phone-produkter gå via Microsofts markedsplass.

Vi følger med etter hvert som flere nyheter dukker opp. Dersom du føler at noe mangler skal vi også ha et nettmøte med Microsoft mandag 22. mars, og vi åpnet slusene for spørsmål i dag. I mellomtiden kan du også se vår sniktitt på Windows Phone 7 her.

(Kilder: engadget.com: 1, 2, 3, gizmodo.com)

annonse