Nyhet

Retrofil: Den første bærbare GSM-mobilen

I dag er mobiltelefonene små, så vel som vi forventer å både kunne ta skikkelige bilder med de så vel som å bruke de som mp3-spillere og planleggere. Dette har imidlertid ikke vært en selvfølge så veldig lenge.

Nokia Mobira Talkman ble lansert i 1985. Denne telefonen kunne du ha med deg hvor du enn hadde tenkt deg.
Denne Simonsen-telefonen tilhørte en distriktslege i Hemsedal.

I 1981 fikk vi et automatisk mobilnett i Norge – NMT 450. Fra tidlig på 80-tallet til tidlig på 90-tallet var mobilene absolutt ikke noe du hadde i lomma. Tidlig på 80-tallet ble de stort sett brukt i store kjøretøyer og fartøyer. Batteripakken alene veide mellom 10 og 20 kilogram.

Etterhvert krympet mobilene drastisk. Nå var mobiltelefoner kofferter med et telefonrør hengende på siden eller liggende på toppen. En annen kjent løsning var fastmonterte telefoner for bilen, såkalte biltelefoner.

Distriktslege Harald Lystad i Hemsedal var trolig den første med bærbar mobiltelefon i Norge, og fikk tildelt NMT-lisensnummer 1 og mobilnummeret 094 15000 i 1981. Han brukte en norskprodusert Simonsen-mobil pakket som en ryggsekk.

Les mer om Norske Simonsen »

Nokia 1011 var Nokias første masseproduserte GSM-telefon.

Den første telefonen for lomma

Den første "lommevennlige" GSM-mobilen var Nokia 1011. Denne ble lansert i 1992, året før GSM-nettet ble kommersielt åpnet i Norge, men telefoner gikk ikke så fort av moten i den tiden. Dessuten var ikke mobiltelefoner noe for de motefikserte, men heller store grå plastikkdingser der nytteverdien av å få kontakt med folk mens du var på hytta eller på biltur var i høysetet.

At Nokia 1011 var lommevennlig må du imidlertid ta med en ganske stor dose salt. Den var på ingen måte liten, og fungerte sikkert utmerket som slagvåpen så vel som å ringe med. Mobilen var hele 19,2 centimeter lang, omtrent det dobbelte av dagens mobiler. I tillegg hadde den en antenne som forlenget telefonen ytterligere. I bredden målte den 6,2 centimeter og i tykkelsen 3 centimeter. Vekten var på 475 gram, som er nesten fem ganger mer enn dagens mobiler. Et halvt kilo altså.

Funksjonsrik

Noe som var imponerende med 1011 var alle de funksjonene den hadde. Telefonen støttet toveis SMS-sending og hadde en minnekapasitet på 99 telefonnumre. Her kunne du lagre begge du kjente som hadde mobiltelefon, så vel som masse hustelefonnumre.

Da nummervisningen kom i 1995, støttet 1011 også denne. Telefonen hadde et stort display som kunne vise to linjer med tekst.

Batterilevetiden var 12 timer hviletid, noe som var imponerende for en så liten mobiltelefon. Batteriet var oppladbare, og av typen Ni-Cd som ikke lenger brukes i mobiltelefoner.

Her er Nokia Tune, men i orginalen var a-en på slutten en oktav lenger nede.

Rippoff-ringetone

Det var i 1011 ringetonen "Nokia Tune" først ble kjent. Ringetonen er imidlertid egentlig bare en ren rippoff av sologitar-stykket Gran Vals av spanjolen Francisco Tárrega fra 1902. Den siste tonen ligger en oktav under i orginalstykket, men er ellers identisk.

Nokia var kjent for å lage blant annet gummistøvler.

Nokia Corporation ble for øvrig grunnlagt i 1967, men selskapet har historie tilbake til 1865, da de drev innen trevirke. I 1967 drev Nokia med trevirke, gummiproduksjon og telefonkabler. Navnet Nokia kommer av Nokianvirta-elven i Finnland.

I 1997 lanserte Nokia spillet Snake. I 1998 ble produsenten verdens største mobilprodusent, og holder fortsatt på den tronen.

Les også gjennomgangen vår: Fra røyksignaler til mobiltelefoni »

Les også
Retrotest: Nokia 3310
Les også
Retrofil: Norge var ledende
Les også
Mobilen fyller 100 år
annonse