Tek.no

Nyhet

Barn jobber for mobilprodusentene

Silje Gomnæs
1 Des 2007 16:00

Barn jobber i gruver som leverer metallet kobolt til verdens største mobilprodusenter og andre elektronikkprodusenter. Det slår organisasjonen SwedWatch fast. SwedWatch jobber med å kartlegge hvordan svenske forbrukere og selskap påvirker fattige land, skriver Mobil.se.

Det er hovedsaklig i landene Kongo og Zambia at SwedWatch rapporterer om barn som jobber i gruver under uakseptable forhold. Lønnen er i følge rapporten på under en dollar i timen. Mer enn 50 000 barn i Kongo arbeider med å utvinne kobolt i gruver, heter det i rapporten.

De farligste oppdragene

I følge Evertiq er det som regel barna som får de farligste oppdragene, som å krype inn i trange gruveganger for å hakke løs kobolten.

Kobolten som hakkes løs i gruvene blir sendt til Kina, hvor mange av de største mobilprodusentene har sine fabrikker. Her blir metallet behandlet og omgjort til å bli viktige bestanddeler i mobiltelefoner og andre småelektroniske produkter.

SwedWatch konfrontert 20 av de største elektronikkprodusentene i verden med funnene i rapporten. Resultatet er i følge Mobil.se nedslående, da ingen av selskapene ser ut til å bry seg om forholdene i Kongo og Zambia.

- Hovedansvaret ligger på gruveselskapene og landenes regjeringer. Men elektronikkprodusentene har mulighet til å påvirke og bærer derfor en del av ansvaret, sier forfatteren av SwedWatchs rapport, Sara Nordbrand, til Mobil.se.

Ingen har oversikt

Hun forteller at ingen av elektronikkprodusentene SwedWatch kontaktet hadde oversikt over produksjonskjeden på sine egne produkter. Som en følge av rapporten har Hewlett Packard nå satt i gang tiltak for å kartlegge hvordan deres egne produkter lages. Selskapet anslår at det er fem til seks produksjonsledd før metallene i produktene når Hewlett Packard selv.

SwedWatch mener at selskaper som Nokia og Sony Ericsson har mulighet til å påvirke produksjonen av sine egne mobiler mer enn de selv hevder.

- Det finnes måter å forkorte produksjonskjeden på, for eksempel kan man la være å kjøpe metaller til spottpris. Vi vet at Sony Ericsson har varslet sine underleverandører om dette, det er en gladmelding, sier Norbrand.

Les den fulle rapporten fra SwedWatch » (PDF)

(Kilder: Mobil.se, Evertiq, SwedWatch)

Les også
Fikk buddhistbok i stedet for Ipod
Les også
Apple forblir miljøsvin
Les også
Apple innrømmer uheldige arbeidsforhold
annonse

Les også