- Strålemerk mobilene

Barneombudet går nå inn for at det skal bli enklere å finne ut hvor mye elektromagnetisk stråling en mobiltelefon gir fra seg (SAR-verdien). Årsaken til initiativet er at stadig yngre barn bruker mobiltelefon, i tillegg til mange forespørsler om mobilstråling fra usikre og bekymrede barneforeldre.

Nå vil barneombud Reidar Hjermann at norske myndigheter skal være pådrivere for at mobilprodusentene tvinges til å merke telefonene sine med SAR-verdi. I den anledning har han skrevet et brev til Samferdselsminister Liv Signe Navarsete om temaet, skriver Forbruker.no.

Barneombudets engasjement rundt SAR-merking av mobiltelefoner er imidlertid ikke noe nytt. Allerede i 2005 ble et brev sendt til Samferdselsdepartementet. Brevet har gått en salig rundgang mellom departementene, hvor alle har svart at saken tilhører et annet departement.

Ingen tar ansvaret

– Vi blir stadig forklart at dette ansvaret ligger i et annet departement, eller i en annen instans enn der vi har henvendt oss. Det kan synes som det er uklart hvem som har ansvar for å fatte beslutninger i denne saken, sier Hjermann til Forbruker.no.

I anledning det nye brevet til Navarsete påpeker Hjermann at "hvis det er problematisk av EU-hensyn å innføre offentlige pålegg, ønsker vi i det minste å bidra til en prosess hvor bransjen selv tar ansvar".

Etterlyser føre-var-holdning

Barneombudet er ikke alene om å ønske større fokus på stråling fra mobiltelefoner. Denne uken skrev Venstres stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim et brev til helseminister Sylvia Brustad, hvor han etterlyser en føre-var-politikk.

– Jeg tror denne problematikken bare blir mer og mer aktuell, og jeg ønsker en bevisstgjøring rundt dette, sier Kvassheim til Aftenposten.

(Kilder: Forbruker.no)

Les også
Her er mobilene som stråler minst
Les også
Lanserte hudkrem mot mobilstråling
Les også
Vil forby Wi-Fi i norske skoler
Les også
- Hetten holder meg frisk
Les også
- Skaper flere autister
Les også
- Mobilbruk kan bedre helsen
annonse