Tek.no

Nyhet

Frisk satsning fra Pentax

Optio Z10 med 7x zoom i foldeobjektiv
Erik Faarlund
23 Aug 2007 00:00

Pentax er ikke kjent for veldig spennende produkter på kompaktkamerafronten. De har uttalt at de ikke ønsker å ligge forkant, men heller ha en solid samling kameraer som gjør det folk trenger.

Nå ser det ut som ingeniørene har fått lov å boltre seg litt, og vi ser resultatet i blant annet Optio Z10. Denne modellen er en ganske liten sak på 145g inkludert batteri og minnekort. Det er et typisk lommekamera uten utstikkende objektiv og andre sjenerende deler. Likevel har de klart å putte 7x optisk zoom inn i det. Det tror jeg er første gangen vi ser, og det gir deg mulighet til riktig lang zoom i et lommekamera.

Kameraet benytter såkalt foldeobjektiv, som i sin helhet ligger inne i kamerahuset. Dette er en konstruksjon som tradisjonelt har gitt mindre fleksibilitet for produsentene, så de har tilbudt mindre zoom, dårligere lysstyrke og litt lavere optisk kvalitet. Det første problemet ser det nå ut som er overvunnet. Lysstyrken, særlig på vidvinkel er lavere enn vi vanligvis ser på normale objektiver med f/3,5, men ikke skremmende dårlig, og på tele er den helt normal for såpass lang zoom med f/5,4.

Foran objektivet ligger det et skyvedeksel som gir en langt bedre beskyttelse enn de vanlige dekslene. Ved å skyve dekselet til side, skrur du samtidig på kameraet, så dette er en meget effektiv løsning.

Ellers tilbyr Optio Z10 ansiktsgjenkjenning, så kameraet finner ansikter i bildet, og fokuserer og eksponerer etter disse. En smart løsning som etter hvert alle produsenter tilbyr.

Kameraet har 8 megapiksler på en 1/2,5 tommes sensor. Det synes vi er å presse det litt langt, og når Pentax tilbyr ISO 3200 på denne modellen, er vi alvorlig bekymret for støynivået. Men på lave ISO-verdier bør det fungere helt fint.

Optio S10 med 10 megapiksler

En litt fiffig funksjon, er en avart av panorama, der du kan ta to bilder, og kameraet setter dem sammen til ett bilde med utsnitt tilsvarende 28mm vidvinkel.

I tillegg til Optio Z10, lanserer de også Optio S10, som skiller seg litt mindre ut, men som ser ut til å kunne være et meget ok kamera. 10 megapiksler og 3x optisk zoom puttet inn i et lite og lekkert kamerahus. Du kan ta opp video i DivX-format, så du kan få høy kvalitet på liten plass. S10 tilbyr også ansiktsgjenkjenning, slik som Z10.

annonse

Les også