Tek.no

Nyhet

Derfor er SMS-en 160 tegn

SMS har blitt umåtelig populært.
Marius Valle
6 Mai 2009 05:00

SMS har blitt en viktig del av kommunikasjon mellom folk. Før mobilene med støtte for å kombinere flere meldinger til en lang en, var SMS-meldingene begrenset til 160 tegn. Men har du noen gang lurt på hvorfor det egentlig er slik?

LA Times har tatt dette spørsmålet for seg, og grunnen er faktisk ikke utelukkende teknisk. SMS-ens "far", Friedhelm Hillebrand, satt i 1985 med en skrivemaskin og skrev korte beskjeder, og fant ut at de aller fleste ble på under 160 tegn. Det var her tallet oppstod. Dette var det perfekte antallet tegn til å uttrykke korte beskjeder, mente Hillebrand.

Måtte være korte

Hillebrand var på denne tiden kommunikasjonsforsker, og var en av mange som jobbet med å få mobiltelefoner til å utveksle tekstbeskjeder. Meldingene måtte på grunn av liten kapasitet i mobilnettet være så korte som mulig, skriver LA Times.

Hillebrand hadde tidligere diskutert med en venn om hvorvidt 160 tegn var nok til å utveksle tekstmeldinger. Skrivemaskineksperimentet gjorde at han fikk rett. Siden den gang har mennesker over hele verden funnet mer enn nok plass til å uttryke så mangt på 160 tegn. SMS-språket ble etterhvert utbredt som en følge av den begrensede plassen, spesielt hos unge med mye på hjertet.

La grunnlaget

Hillebrands høyst uvitenskapelige eksperiment var grunnlaget for at GSMA i 1986 satte 160 tegn som standard lengde på en SMS. For å sende og motta SMS ble det bestemt at det skulle brukes en annen datakanal enn den som brukes til samtaler. SMS leveres over samme datakanal som benyttes til å sende informasjon om dekning og innkommende samtaler til mobiltelefonen.

Her var det i utgangspunktet bare plass til meldinger på 128 tegn, men med litt optimalisering og kutting i tegn som kan brukes i en SMS fikk forskerne på plass 160 tegn i denne datakanalen. Og grunnlaget for den kanskje mest populære elektroniske kommunikasjonsmetoden var lagt.

160 er også utgangspunktet for Twitter-beskjeder, hvor 140 tegn kan brukes på melding, og 20 er reservert til brukerens adresse.

Ble aldri rik

Hillebrand ble ikke rik av å ha "oppfunnet" SMS. Han får ingen royalties for hver melding som sendes. Overfor LA Times uttrykker han at det dog hadde vært fint. I så fall hadde Hillebrand vært en latterlig rik mann.

I 2007 ble det nemlig antatt at det ville sendes intet mindre enn 2,3 billioner SMS-er, skriver itwire.com.

(latimes.com, itwire.com)

Les også
Nokia viser frem 3D-skjerm
Les også
Vokter SMS-ene dine
Les også
Verdens første SMS-orm oppdaget
Les også
Vil ha SMS-skatt
Les også
Nå kan du sende SMS mens du flyr
Les også
SMS-rekord på nyttårsaften
annonse

Les også