Nyhet

Har laget bilseter som stimulerer bena

Skal få lange bilturer til å føles kortere.

Små servoer inni seteskummet lar det simulere at du går, ved å svinge på hoftene mens du kjører. Det skal gi lavere helserisiko og mer komfort på lange bilturer.

Store nyheter om bilseter er ikke hverdags. Som regel gjør et bilsete ganske lite utav seg, men noen ganger har det massasje og kanskje lufting inkludert. De fleste forseter har varme bygget inn. Men Jaguar og Land Rovers (JLR) nye oppfinnelse ser ut til å ta seteteknologi et par skritt fremover - bokstavelig talt. Det nye setet skal lure beina dine til å tro at de går mens du egentlig kjører.

Ifølge selskapets pressemelding skal et spesielt skum i setene bevege seg, eller gjøre «mikrojusteringer», mens du kjører, slik at hoftene dine flytter seg. I praksis høres konseptet litt ut som å ta den berømmelige setningen «nå må jeg strekke litt på beina» inn i bilen, og uten at du må stoppe på en rasteplass.

Mindre helsefarlig å sitte lenge

Det skal være mulig å skru av og på funksjonen etter behov, og det kan bli mulig å justere både førersete og passasjersete uavhengig av hverandre. JLR påpeker at funksjonen først og fremst er for å gjøre det mer behagelig å kjøre langt, men antyder også at løsningen kan mildne helserisikoen ved å sitte stille for lenge.

– Seteteknologien testes for å redusere virkningen av å sitte stille for lenge, noe som kan føre til ryggsmerter forårsaket av forkortelse av musklene i beina og hoftene. Svekkede muskler i underkroppen betyr at det også er større sannsynlighet for å skade deg selv fra fall eller belastninger, og i denne sammenhengen, kollisjoner. Forskning fra Verdens helseorganisasjon fant at mer enn en fjerdedel av mennesker verden over lever en stadig mer stillesittende livsstil. Det avanserte setet kan hjelpe til med å lette noen av effektene ved å simulere rytmen ved å gå med mikrobevegelser, kjent som bekkensvingning, forklarer Vilde Riise i Jaguar Land Rover.

Ingen erstatning for aktivitet ...

– Så dette kan sørge for at føttene og hjernen din tror at du går. Men teller dette som fysisk aktivitet, eller må du faktisk gå dine 10.000 skritt på mer tradisjonelt vis for at smartklokka skal bli fornøyd?

– Dette fjerner ikke behovet for å fortsette å leve en aktiv livsstil, men kan bedre lengre kjøreturer, forklarer Riise.

Hun opplyser også at setene foreløpig bare er prototyper. Det er ikke klarlagt hvilke biler de vil dukke opp i, akkurat når de kommer eller hva de vil koste.

annonse