Til hovedinnhold

Vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold

Oppsiktsvekkende avgjørelse i Australia.

Finansminister Josh Frydenberg vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold etter tapet i annonseinntekter som følge av koronapandemien.
Mick Tsikas / AAP Image via AP / NTB scanpix

Koronapandemien har forårsaket kollaps i annonseinntektene for medier i hele verden. Nå vil Australia tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold.

Myndighetene i Australia sier de i juli vil offentliggjøre et utkast til en lov som krever at gigantene Facebook og Google betaler en rettferdig kompensasjon for det journalistiske innholdet som brukes på plattformene.

Vurderte frivillig avtale

Konkurranse- og forbrukerkommisjonen (ACCC) har forsøkt å fremforhandle en frivillig avtale, men finansminister Josh Frydenberg sier det ikke har lyktes. Facebook sier de er skuffet og at de har jobbet hardt opp mot fristen for å bli enige, som er i november.

Google henter inn 47 prosent av inntektene i det digitale annonsemarkedet utenom rubrikkmarkedet i Australia, og Facebook har 24 prosent, ifølge Frydenberg. Flere av landets medier har sluttet å trykke opp aviser fordi pandemien har ført til at annonsører har kuttet i utgiftene.

Australia sier de har tro på at de kan lykkes der andre land har feilet. Frankrike og Spania er blant landene som tidligere har forsøkt å få Google og Facebook til å betale for nyhetsinnhold.

– Vi vil at reglene i den digitale verden skal reflektere reglene for den fysiske verden så mye som mulig, sier Frydenberg.

annonse