Nyhet

Oppfordrer alle med gammel iPhone til å oppdatere

iPhone 5-brukere mister nettjenester hvis ikke.

Sitter du med en gammel iPhone i hånden, eller kanskje har en gammel «backup» i skuffen hjemme, er det på tide å oppdatere. Apple varslet iPhone 5-brukere i helgen, via en fullskjermsadvarsel, at de er nødt til å oppdatere programvaren.

Hvis de ikke oppdaterer mobilen til iOS 10.3.4 før 3. november vil de miste en rekke kritiske nettjenester, inkludert e-post, nettsurfing, App Store og iCloud.

Underlig GPS-begrensning har skylden

Grunnen til den påkrevde oppdateringen er ganske spesiell. Det skyldes at enheter med GPS-teknologi er nødt til å holde følge med dato og klokkeslett ved å telle antallet uker og lagrer verdien i 10-bits-nummer. Omtrent hvert 20 år begynner tellingen på nytt, noe som i april skapte problemer for en rekke enheter. Det skal være den samme «feilen» som rammer iPhone 5 nå.

Den samme feilen vil ramme de med fjerdegenerasjons iPad, men der mister man i verste tilfelle bare GPS-funksjonalitet.

Hvis du ikke oppdaterer mobilen i tide vil du være nødt til å kjøre gjenoppretting og oppdatering via en PC for å få nett-funksjonaliteten tilbake.

Hvor mange er rammet?

Selv om feilen kan være dramatisk, er det tilsynelatende ikke så mange som blir rammet. Spesielt ikke her i Norge, hvor vi bytter mobiler omtrent hvert tredje år. Apple sier omtrent ni prosent av alle iOS-enheter bruker programvare eldre enn iOS 12, og flere av de har nyere mobiler enn iPhone 5.

Men hvis du fortsatt bruker den syv år gamle iPhone 5, eller har en liggende i skuffen, kan det være greit å oppdatere den. Da trenger du bare å gå inn på innstillinger --> Generelt --> programvareoppdatering, og laste ned den nyeste versjonen.

annonse