Til hovedinnhold

Google vil nå en milliard nye brukere

Ny Android-versjon skal fungere også på enkle telefoner.

Google

Google lanserte torsdag kveld norsk tid sin nye Google Nexus 5-mobil i samarbeid med LG. I tillegg lanserte selskapet en ny versjon av Android-operativsystemet; Android 4.4 KitKat.

Den nye Android-versjonen skal ifølge Google fungere også på eldre smartmobiler, skriver Forbes.com.

Såkalt fragmentering har lenge vært et problem på Android. Det finnes veldig mange flere Android-mobiler enn iPhone-er i verden, men i motsetning til i Apple-verdenen kan ikke alle telefonene som er i salg kjøre de nyeste Android-versjonene. Årsaken er at de enkleste telefonene, samt eldre telefoner, ikke har nok minne. Dermed er det vanskelig for apputviklerne å lage apper som fungerer på alle Android-mobiler.

Google og LGs nye Nexus 5-telefon er den første som benytter den nye Android 4.4 KitKat-versjonen.

Klarer seg med lite minne

Android 4.4 KitKat krever bare 512 MB RAM, som er vanlig på mange enkle telefoner. Nyere toppmodeller har både 1 og 2 GB RAM, noen enda mer. I den nye Android-versjonen har Google redusert minnebehovet til enkelte apper – som e-postklienten og Google Maps – samt at apper og prosesser automatisk avsluttes når de ikke lenger er i bruk. Operativsystemet gjør det også mulig for utviklere å la apper detektere om telefonen har lite minne, og eventuelt presentere et enklere brukergrensesnitt som fungerer bedre på denne telefonen.

– Det er et veldig avansert operativsystem ment å kjøre på veldig avanserte mobiltelefoner, men det kan fungere også på mindre avanserte telefoner – i samme versjonen av operativsystemet. Det utgjør en stor forskjell. Vi ønsker å nå den neste milliarden mennesker med én versjon av Android, sier Sundar Pichai, sjef for Android, Chrome og apper i Google til Forbes.

Støtter ikke Samsungs Nexus

Ironisk nok, har Google valgt å ikke støtte den rundt to år gamle Galaxy Nexus-telefonen fra Samsung med den nye Android 4.4 KitKat-versjonen – selv om Nexus-mobilene på en måte er Googles «offisielle» referansetelefoner.

Det er usikkert hvorfor, men ifølge Engadget har telefonen et Texas Instruments-brikkesett, og ettersom Texas Instruments har kuttet ut mobilbusinessen er det ikke sikkert de kan gi den nødvendige supporten som trengs i forbindelse med fremtidige operativsystemoppgraderinger.

På Amobil.no kan du lese mer om hva som er nytt i Android 4.4 KitKat, og du kan lese om den nye Google Nexus 5-mobilen.

Les også: Google er snart klar med smartklokke

annonse