Til hovedinnhold

Piratpartiet er nå det tredje største partiet på Island

Historisk brakvalg gir dem 10 plasser i parlamentet.

Piratar

I Norge og en del andre land har piratpartiene ennå et stykke igjen til regjeringskontorene og realpolitisk innflytelse, men på lille Island er situasjonen en helt annen. I landets parlamentsvalg kom nemlig piratpartiet seilende opp som den store vinneren. Det melder New York Times og TorrentFreak.

Piratpartiet på Island oppnådde hele 14,5 prosent av stemmene og kaprer dermed 10 plasser i det islandske parlamentet, noe som mer enn en tredobling fra forrige valg.

Tredje størst

Dette betyr også at partiet nå er det tredje største i den lille øynasjonen, etter Selvstendighetspartiet og Venstrebevegelsen - de grønne, som fikk henholdsvis 29,1 og 15,8 prosent av stemmene i år.

Lederen for det islandske piratpartiet Birgitta Jonsdottir var godt fornøyd etter valget.
Piratpartiet Island

Leder i Piratpartiet i Norge, Tale Haukbjørk Østradal, er ikke uventet begeistret for den enorme fremgangen som partiet har oppnådd på de kun fire årene partiet har eksistert.

– Vi som bevegelse er styrket internasjonalt. Dette viser at det vi driver med ikke bare er idealisme og utopi, uttalte Østradal overfor nyhetsbyrået NTB (via Dagbladet). Lederen i det islandske piratpartiet, Birgitta Jonsdottir, uttrykte ifølge New York Times også stor glede etter valget og uttalte at partiet har skapt en bølge av forandring i landet.

Fikk fremgang etter skandale

Mye av fremgangen til partiet kom i forbindelse med de såkalte Panamapapirene i fjor, hvor det ble avslørt at statsledere hadde hemmelige økonomiske interesser i skatteparadiser. Blant disse var den daværende islandske statsministeren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som trakk seg etter avsløringene.

I likhet med piratpartier i andre land jobber piratene på Island med å øke gjennomsiktigheten og åpenheten i offentlig forvaltning, redusere korrupsjon og demokratisere politiske prosesser.

Piratpartier går noen ganger til uvanlige skritt: Dette partiet satte opp en egen piratnettside i protest »

annonse