Til hovedinnhold

Forbrukerrådet går til angrep på aktivitetsmålerne

Fitbit og Garmin blant aktørene som er klaget inn til Datatilsynet.

Aktivitetsarmbånd kan by på både motivasjon og hjelp til å forstå hvordan man trener best. Men for å gjøre det må de samle store mengder informasjon underveis. Denne informasjonen gjelder både helsen din og hvor aktiv du er. Men slik innsamling kan sette personvernet i fare, og Forbrukerrådet varslet i dag at de har klaget fire produsenter av slikt utstyr inn til Forbrukerombudet og Datatilsynet.

Kan endre vilkår uten å fortelle om det

De fire produsentene er Fitbit, Garmin, Jawbone og Mio. Etter en gjennomgang av vilkårene og personvernerklæringene fra de fire produsentene mener Forbrukerrådet at vi sier fra oss viktige rettigheter ved å bruke utstyret. Det handler om lovbestemte personvern- og forbrukerrettigheter.

Ett av de viktigste funnene i rapporten er at produsentene gir seg selv rett til å endre vilkårene uten at du som bruker varsles. I tillegg samler alle inn mer data enn de trenger for å gi deg informasjonen de lover. De sier heller ikke hvor dataene lagres, hvor lenge eller hvem de deler dem med.

– Stadig flere gjenstander blir utstyrt med data-innsamlende sensorer og koblet på internett, både knyttet til hjem, helse og det offentlige rom. Forbrukeren får svært liten oversikt over hvor deres persondata ender opp og hva de brukes til, forklarer fagdirektør Finn Myrstad i forbrukerrådet i pressemeldingen.

Hvorfor ikke smartklokker også?

Vi slo på tråden til Forbrukerrådet for å få vite hvorfor de hadde fokusert akkurat på disse produktene, og ikke gikk ut bredere, for eksempel til smartklokker der mange har samme funksjonalitet.

– Det er av kapasitetshensyn og fordi aktivitetsarmbåndene er veldig populære i Norge, forklarer Myrstad.

– Det kan godt hende vi ser på smartklokker i neste omgang. Vi har startet et prosjekt som handler om tingenes internett, der vi tar for oss ulike tilkoblede dingser der vi mener det er behov for et ekstra fokus.

Garmin i dialog med Forbrukerrådet

Myrstad nevner at Forbrukerrådet har forsøkt å kontakte alle de fire aktuelle produsentene, men av dem er det kun Garmin som har gått i dialog med dem.

Samtidig forklarer han at dette er første gang Forbrukerrådet klager til to samtidige instanser i en sak som denne, og at utfallet av klagen derfor kan ta noen måneder.

– Mangel på avtalevilkår som berører personvern kan være urimelig i seg selv. Garmin sier rett ut at det ikke finnes noen måte å slette kontoen på. Dette strider mot prinsippene som gir deg eierskap til egne data og rett til å slette dem.

Myrstad spør seg også om det kan være fornuftig at butikkene som selger disse produktene får et større ansvar og opplyse kundene om vilkårene til produktene de kjøper. Både klesbransjen og dagligvarebransjen tar ansvar for tingene de selger, blant annet ved å unngå palmeolje produktene sine.

– Bør de lese vilkårene for kunden, spør fagdirektøren retorisk.

Fitbit har ikke vært tilgjengelig for en direkte kommentar til denne saken, men har sendt en felles uttalelse om Forbrukerrådets pressemelding.

– Vi deler det norske forbrukerrådets engasjement for å beskytte forbrukernes privtliv, og vi ser frem til å jobbe med dem og myndighetene for å fortsatt sikre at et sterkt personvern.

– Tillit fra våre kunder er svært viktig. Det har alltid vært vår egen retningslinje å ikke selge brukerdata; vi har aldri solgt personlige data og vi deler dem heller ikke med mindre en bruker ber oss om det eller i de få unntakene som er beskrevet i vår personvernerklæring. I tillegg prøver vi å bruke tydelig språk i disse erklæringene, slik at brukerne våre forstår hvilke data vi samler inn, og hvordan vi bruker dem. Vi ser alltid etter forbedringer i måten dette beskrives på.

Vi har også kontaktet Garmin, men har foreløpig ikke fått svar. Saken oppdateres.

Les noen av de siste testene av aktivitetsmålere:

Les også
Fitbit Flex 2: FitBit har gjort en av bestselgerne enda bedre
Les også
Xiaomi Mi Band 2: Xiaomi Mi Band 2 er et superbillig alternativ til Fitbit
Les også
Mener Runkeeper sender persondata døgnet rundt
annonse