Til hovedinnhold

Se hva du kan gjøre med Galaxy Tab

En mystisk sort koffert har dukket opp i redaksjonen.
Innholdet viser seg å være tilbehør til Samsung Galaxy Tab.
Futteral og penn til bruk på Galaxy Tab. Futteralet koster omkring 250 kroner.
Futteralet kan også brukes til å støtte opp Galaxy Tab under filmvisning. Slik ser baksiden ut.
Slik ser Galaxy Tab i tastaturkrybbe ut forfra. De forholdsvis flate tastene er svært gode å skrive på.
Og slik ser kombinasjonen ut bakfra.
På venstresiden bak finner vi også en lydutgang, slik at man kan koble til høyttalere.

Vi testet akkurat Samsungs geniale nettbrett, Galaxy Tab, og kom frem til at det kanskje var den beste dingsen vi har testet i år. I forbindelse med testen fikk vi også låne en koffert med tidlige utgaver av Samsungs originaltilbehør til enheten.

Her fant vi blant annet en pekepenn som fungerte på den kapasitive skjermen og et futteral til å ha Galaxy Tab i. Futteralet kan også benyttes som fot, slik at man slipper å holde brettet oppreist under filmvisningen.

Greit nok, tenkte vi, og ryddet vekk den kjedelige, men sannsynligvis nyttige, nipsen til fordel for de virkelig nerdete gledene som skjulte seg i kofferten.

Tastaturkrybbe

Det første som åpenbarer seg er en tastaturkrybbe. Utførelsen på selve tastaturet er i hvit plast, mens krybbedelen er i blank sort plast. Tastene ligger forholdsvis flatt mot tastaturet, en utforming som har blitt kjent som chicklet-taster. På baksiden finner vi en ladekontakt og en lydutgang.

Tastaturet oppleves som svært godt å taste på. Størrelsen er kanskje så vidt i største laget til portabelt bruk, men bivirkningen er at man slipper en lang tilvenningsperiode før man kan skrive fort. Størrelsen er uansett ikke plagsomt mye større enn en liten netbook, så har man plass til en slik burde Samsungs tastatur også få plass.

Det er noen funksjoner vi kunne ønsket oss på tastaturet, så som en tast som kan låse opp Galaxy Tab. Noe av idéen bak kombinasjonen er imidlertid at man i stedet for mus skal bruke den berøringsfølsomme skjermen til å styre noen av funksjonene underveis.

Ønsker man det er det likevel fullt mulig å koble til en Bluetooth-basert mus samtidig. Denne får full tilgang på alle funksjoner i Galaxy Tab, og selv låsebryteren kan styres ved hjelp musen.

Foreløpig er ikke tastaturet tilgjengelig i sin endelige versjon - her vil vi blant annet få norske taster. På tastaturet vi testet hadde vi svenske taster til rådighet, men programvareoppdateringen som skal støtte disse har foreløpig ikke kommet.

På grunn av Galaxy Tabs ekstremt raske respons på alt vi gjør med den, en fullverdig og god nettleser, e-postleser og kontorprogramvare kan vi trygt si at vi ville fortrukket Samsungs løsning over en tidvis treg og kronglete mini-PC.

At man lett kan plukke nettbrettet opp av krybben for å se høyoppløst film er dessuten en bonus få mini-PC-er kan skilte med, ettersom dette krever en del krefter av maskinvaren.

Prislappen på tastaturet er ifølge Prisguide omkring 600 kroner. Sparer man imidlertid 3000 kroner på å slippe å kjøpe seg mini-PC høres prisen for både nettbrett og tastatur straks hyggeligere ut.

Lydutgang og inngang for lader finner vi bak på krybben. Lader må være tilkoblet for at krybben skal virke.
Mini-HDMI-kontakten gjør at man trenger en kabel med både stor og liten HDMI-kontakt, eller en overgang.
Galaxy Tab tar opp greit med plass i ruta.
Størrelsen blir svært tydelig når vi ser nettbrettet ved siden av andre vanlige enheter vi har i bilvinduet.
Galaxy Tab er av det beste selskapet vi har hatt i en bil. Guiding, musikk og telefoni spilles av over bilstereoen, så lenge man har støtte for Bluetooth. Veien er selvsagt også kort til Galaxy Tabs mange andre funksjoner.
Enkelte bygninger er synlige som grafikk på kartet. Spesielt detaljerte er de ikke, men det forbedrer like fullt opplevelsen.

HDMI-krybbe

På vår ferd videre i Samsungs "koffert med det rare i" finner vi en annen helblank sort krybbe. Denne har en Mini-HDMI-kontakt som lar oss koble Galaxy Tab til en høyoppløselig skjerm.

Denne krever strøm fra Galaxy Tabs lader, men det er uvisst om den på et senere tidspunkt kan trekke kraft fra nettbrettets relativt enorme batterikapasitet.

Ved tilkobling til TV får vi opp hjemmeskjermen vår i storformat, men foreløpig ser vi den kun på høykant. Vi kan surfe på internett og gjøre andre ting på Galaxy Tab mens den er tilkoblet TV, men den tar seg definitivt best ut når den viser video.

Dette tilbehøret blir ekstra nyttig om man investerer i en trådløs tastaturløsning. Ved hjelp av Bluetooth kan man koble til små medietastaturer som Logitech Dinovo Mini, eller man kan bruke en komplett løsning med separat mus og tastatur. Uansett hva man velger slipper man på denne måten å gå frem til Galaxy Tab for å styre videoavspilling eller andre funksjoner.

Resultatet blir svært bra og den krever ingen innstillinger for å virke. Prislappen kommer på omkring 400 kroner. Heller ikke her er endelig programvare på plass, så det kan godt hende at landskapsmodus dukker opp i en oppdatering samtidig med at krybben blir tilgjengelig.

Sist ut - en bilholder

Bilmonteringssettet for Galaxy Tab består av fire deler. En stor plate som holder nettbrettet, en sugekoppanordning som festes til platen, en USB-lader for 12 volt-uttaket i bilen og en kabel.

Kabelen monteres direkte i holderen, slik at man slipper å dille med ledninger når man går inn og ut av bilen. Holderen er også enkelt regulerbar i alle himmelretninger. Dette er helt nødvendig når enheten er så stor. Det er nemlig relativt vanskelig å beregne hvordan den best passer i ruta før man fester sugekoppen.

Det vil komme offisiell navigasjonsprogramvare for Galaxy Tab. Her samarbeider Samsung med programvareselskapet Sygic, og det loves blant annet sosiale funksjoner som likner på det vi har sett i de nyeste modellene fra Tomtom.

Her skal man kunne varsle andre brukere av samme programvare om alt fra ulykker til fartskontroller. Prislappen her blir dog en del høyere enn for programvaren vi testet - det er snakk om omkring 700 kroner for en lisens.

Ettersom disse produktene ikke er i salg ennå, er vi foreløpig nødt til å finne navigasjonshjelp i Android Market. Google Maps som følger med har mulighet for taleassistert navigasjon, men denne tjenesten er ikke lansert i Norge enn så lenge.

Vi valgte å teste Galaxy Tabs egenskaper som navigator med programvaren Ndrive. Selve applikasjonen koster ingenting, og man får prøve kartpakker i en uke, om man ønsker det. Skulle bilferien vare lenger enn en uke koster det ikke mer enn 10 euro, eller omkring 80 kroner, å kjøpe kartpakker. Ferdes man i Norden klarer man seg med én kartpakke.

Som forventet er dette en rimelig løsning som ikke gir haugevis av funksjoner. Vi opplever den imidlertid som fullt ut tilstrekkelig. Den oppdaterer posisjonen på kartet raskt, og den virker svært presis. Den var aldri i tvil om hvilken vei vi faktisk var på, slik vi noen ganger opplever med vanlige bil-GPS-er.

Fantastisk oversikt

Galaxy Tab er enorm i forhold til dingsene man vanligvis monterer i frontruta. Den er likevel ikke så stor at vi synes den er i veien. I hovedsak gir størrelsen en fantastisk oversikt over kartene. Avhengig av hvor mye man zoomer vises forskjellige mengder veinavn. Utzoomet vises tilsynelatende kun de største veiene i området.

Forstørrer man kartet litt får man derimot se alt, og det er kjempelett å orientere seg i det som fins av kriker og kroker rundt en. Enkelte bygninger er også markert som grafikk på kartet, og det blir ekstra lett å kjenne seg igjen om man kjører forbi en av disse.

Taleassistansen foregår på valgfritt språk, med norsk som et av valgene, og Ndrive demper andre lyder som spilles av samtidig for å gi instruksjoner. Kombinerer man denne løsningen med en bilstereo som har Bluetooth-støtte får man altså både musikk, telefoni og kjøreveiledning rett ut gjennom høyttalerne.

Prislappen for bilmonteringssettet lander på omkring 400 kroner.

Ekstremt allsidig

Det fins nok av dingser på markedet som kan gjøre litt av alt. Veldig ofte opplever vi likevel at en gitt dings har noen spesialfelt den er ekstra god på, og at mange av tilleggsfunksjonene fungerer mest som ekstra listefyll på spesifikasjonslisten.

Samsung Galaxy Tab er helt motsatt. Det spiller nesten ingen rolle hva vi setter den til å gjøre - den tar alle utfordringer på strak arm. Spesielt som konkurrent til de ofte trege, og ikke lenger kjempebillige, mini-PC-ene merker vi at dette nettbrettet virker som et klart bedre valg. Den oppleves både som raskere og enklere å ha med å gjøre.

Også navigasjon er den helt glimrende på, og vi gleder oss virkelig til å se den med programvaren Samsung har snakket om. Det er snakk om at denne vil koste omkring 700 kroner, og det gjenstår å se om de ekstra funksjonene rettferdiggjør dette utlegget. Ønsker man en billigere løsning er uansett Ndrive, som vi brukte her, et ålreit valg.

Den største ulempen vi finner med alt dette er prisen. Omkring 8000 kroner med alt tilbehøret, uten at vi har regnet med GPS-programvaren, er mye penger, og spesielt om man ser på Galaxy Tab som "enda et nettbrett".

Én i stedet for mange

Begynner man å regne på prisen opp mot alt Galaxy Tab kan erstatte helt eller delvis, virker prisen betraktelig mer spiselig. En fordel med å ha én dings som tar seg av alt er at man alltid har med seg dataene sine.

Var adressen man skulle navigere til i en e-post? Da kan man raskt hoppe ut av navigasjonsprogramvaren og finne e-posten det dreide seg om. Om man skriver et dikt eller noe annet på tastaturkrybben, er det en smal sak å vise frem det samme diktet på TV-en når nettbrettet står i HDMI-krybben.

En ulempe ved Galaxy Tab og tilbehøret, er at de forskjellige aktivitetene ikke kan gjøres samtidig. Foruten dette kan vi bare si oss imponerte over dette nettbrettets ekstreme allsidighet.

Ifølge Samsung skal det meste av tilbehøret være tilgjengelig i løpet av denne og neste uke. Tastaturet vil sannsynligvis la vente på seg ytterligere i noen dager.

annonse