Tek.no

Nyhet

Ikke vær redd for å oppgradere til Windows 10

Disse triksene tar deg trygt over til den andre siden.

skjermbilde
6 Aug 2015 16:00

Noen ganger kan det være litt skummelt å bytte fra noe du kjenner godt til noe helt nytt. Det gjelder også operativsystemer.

Microsoft slapp nylig Windows 10 ut til massene, en oppgradering som attpåtil er gratis for eksisterende Windows 7- og 8-brukere. Hvis du er en av de som har kviet seg for å bytte, kan vi nå slå fast at det er ingenting å bekymre seg seg for.

Du har ingenting å frykte

Fliser i Start-menyen? Sånt no' hadde vi ikke i Windows 7 ...

Etter å ha sverget til Windows 7 i årevis, selv etter at Windows 8 ble lansert for tre år siden, trodde jeg overgangen til Microsofts nye operativsystem ville bli overveldende.

Det viste seg imidlertid å være helt feil. Du må trykke OK noen ganger og ta noen enkle valg, men det er alt. Etter en halvtimes oppdateringsseanse, ble PC-en min gjenfødt med Windows 10-utseende, men med alle mine programmer og filer intakt.

Du har før øvrig muligheten til å velge «clean install» isteden, men da fjerner du absolutt alt av gamle filer, innstillinger og programmer.

Tada!!

Det første jeg la merke til da oppdateringen var ferdig, var banale ting som at papirkurv-ikonet hadde skiftet form, og at bunnmenyen var ny. Da jeg trykket på startmenyen ble forskjellen mellom Windows 7 og Windows 10 tydeligere. Her dukket det plutselig opp «Windows-fliser» med snarveier til blant annet e-post, kalender og den nye nettleseren Edge.

Jeg lot imidlertid alt dette ligge til å begynne med, og fokuserte heller på å finne programmer som Chrome, Firefox, Photoshop og Skype, og feste dem til bunnmenyen. På noen få minutter hadde jeg fått det slik jeg ville ha det. Nå var nesten alt som det var i Windows 7, bare i en mye penere innpakning.

Nybegynnertips

1. Lag din egen startmeny

Startmenyen i Windows 10 kan du enkelt tilpasse etter eget ønske.

Startmenyen i Windows 10 får du opp ved å trykke på Windows-ikonet nederst i venstre hjørne på skjermen, eller ved å trykke Windows-knappen på tastaturet ditt. Denne funksjonen har fått en skikkelig overhaling, og ligner egentlig litt på grensesnittet til en mobil eller et nettbrett.

I venstre kolonne finner du «ofte brukte» programmer, filutforsker, av/på-knapp og en oversikt over alle programmene (appene) du har installert. Til høyre kan du skreddersy dine egne fliser med programmene du bruker mest.

 • Du kan fjerne fliser som du ikke vil ha i startmenyen din ved å høyreklikke på dem, og velge «Løsne fra Start».
 • For å legge til nye apper, finner du den du vil ha i menyen «Alle apper» i venstrekolonnen, og drar den over. Alternativt kan du høyreklikke og velge «Fest til Start».
 • Du kan justere størrelsen på flisen ved å høyreklikke og velge «Endre størrelse».
 • Juster størrelsen på startmenyen ved å dra i hjørnene. Du kan også flytte på appene, og plassere dem i grupper, ved å dra dem rundt.
 • Dersom du vil vise menyen i fullskjerm, må du i venstre kolonne trykke på Innstillinger,og deretter Personalisering -> Start og så huke av for «Bruk full skjerm for Start-menyen». Samme sted kan du også fjerne visning av ofte brukte apper, eller apper som nylig har blitt lagt til.
Vil du ha startmenyen i fullskjerm? (Trykk for større bilde)

2. Bytt til Google-søk i Edge

Vil du heller bruke Google enn Bing i den nye nettleseren? Bytt ved å gå til Innstillinger i Edge.

Jeg synes Microsofts nye nettleser Edge fungerer vel så bra som Chrome eller Firefox, og den oppleves faktisk litt raskere også. Men det er én ting som ødelegger: Standardsøkemotoren til Edge er Microsofts Bing, og ikke Google.

Bing er i mine øyne ikke på nivå med Google ennå, ettersom den norske versjonen mangler en del av funksjonene som finnes i den engelske utgaven. Det gjelder blant annet smart-søk og støtte for Cortana. Derfor var det litt irriterende å få opp Bing-resultater når jeg søkte via adressefeltet.

Heldigvis er det veldig enkelt å fikse problemet:

 • Først må du gå til Google.com / Google.no i Edge-nettleseren.
 • Etter at du har besøkt siden, kan du trykke på knappen med de tre prikkene øverst til høyre, og deretter velge Innstilliger.
 • Bla ned til Vis avanserte innstillinger og trykk på knappen.
 • Under valget Søk i adresselinjen med står det www.bing.com fra før. Hvis du har besøkt Google (eller eventuelt en annen søkemotor), får du muligheten til å velge denne isteden. Valget dukker imidlertid ikke opp før du har besøkt Google.com.

3. Lag virtuelle skrivebord

Sjefen kommer??! Commence desktop switcharoo ..

I Windows 10 får du muligheten til å lage såkalte virtuelle skrivebord. Det vil si at du kan ha jobbrelaterte ting på hovedskrivebordet, men skjule private nettsøk, sosiale medier og spill fra sjefen din på et annet.

For å lykkes med skrivebordsjongleringen, må du imidlertid pugge disse nye snarveiene:

 • Windows-knappen + Ctrl + D = Lag et nytt virtuelt skrivebord.
 • Windows-knappen + Ctrl + F4 = Lukk skrivebordet du har oppe.
 • Windows-knappen + Ctrl + [høyre/ventstre piltast] = Bytt mellom skrivebordene.

Alternativt kan du trykke Windows-knappen + TAB for å åpne oversikten over alle vinduer du har oppe. Her kan du også legge til nye virtuelle skrivebord og skifte mellom dem.

Flere tips kommer!

Det er selvfølgelig mye nytt i Windows 10, men overgangen fra Windows 7 virker egentlig forbausende smidig. Du vil neppe ha store problemer med å komme inn i det hvis du oppgraderer. Har du Windows 7 eller 8 fra før, kan du laste ned Windows 10 gratis her.

Vi kommer tilbake med flere tips når vi har blitt bedre kjent med Windows 10 selv.

Hvis du vil vite mer om hva som er nytt, bør du imidlertid sjekke ut sniktitten til vår søsterside Tek.no.

Les også
Windows 10 vet hvor du er, hva du søker på og hvem vennene dine er
annonse

Les også