Til hovedinnhold

Qualcomm sparker tusenvis av ansatte

Selskapet skal trolig også deles opp på grunn av økonomiske problemer.

I store deler av IT- og elektronikkbransjen er konkurransen ganske intens, og følgelig ender en del aktører opp med å lide økonomisk. Nylig meldte vi at den amerikanske mobilprosessor-giganten Qualcomm trolig måtte ty til drastiske virkemidler for å komme på rett kjøl, og nå er dette bekreftet.

I en pressemelding kunngjør Qualcomm at de nå skal iverksette det de selv kaller en «aggressiv» strategi som blant annet innbærer store utgiftskutt, nærmere bestemt 1,4 milliarder dollar i utgifter innen utgangen av finansåret 2016.

Sparker 4500 ansatte

Dette skal blant annet skal skje gjennom å redusere antallet ansatte kraftig Qualcomm selv sier ikke i pressemeldingen hvor mange som må gå, men ifølge nyhetsbyrået Reuters er det snakk om rundt 4500 fulltidsansatte, som tilsvarer rundt 15 prosent av den totale arbeidsstokken.

Qualcomm sliter økonomisk og må sparke tusenvis av ansatte. Foto: Katherine Welles/Shutterstock.com

I tillegg vil mange midlertidig ansatte også måtte finne seg noe annet å gjøre i tiden fremover. Selskapet skriver ellers at de skal rådføre seg med finansielle rådgivere om en eventuell oppdeling av selskapet som et ledd i omstruktureringene.

Andre tiltak som Qualcomm skisserer i pressemeldingen er å ansette nye ledere som kan bidra med nye ferdigheter, samt hyppigere utskiftninger av styremedlemmene i selskapet. De nye planene kommer i kjølvannet av Qualcomms seneste kvartalsresultater, som nylig ble lagt frem.

Kraftig nedgang i fortjeneste

I det siste finanskvartalet hadde selskapet en samlet omsetning på 5,8 milliarder dollar, noe som er en nedgang på hele 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig lå netto fortjeneste på 1,2 milliarder dollar, som er en nedgang på vanvittige 47 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2014.

Som Reuters påpeker har Qualcomm møtt stadig mer intens konkurranse på markedet, blant annet fra det taiwanske selskapet MediaTek, i tillegg til fra diverse kinesiske produsenter som spesialiserer seg på brikker til billige produkter.

Det hjelper heller ikke at stadig flere har satset på egenproduserte brikker den siste tiden, inkludert Samsung, Huawei og LG. I tillegg sliter Qualcomm med diverse juridiske utfordringer. I Kina er Qualcomm dømt til å betale rundt én milliard dollar for å ha dumpet prisene på patenter, og selskapet skal også være under etterforskning av EU, ifølge Wall Street Journal.

Qualcomm har imidlertid andre jern i ilden: Slik vil selskapet revolusjonere bilindustrien »

Les også
Slik blir neste generasjon superprosessor til mobil
Les også
Microsoft taper enorme summer
Les også
Qualcomm kan måtte si opp 4000 ansatte
Les også
– Bare tull at prosessorene våre ble overopphetet
annonse