Nyhet

Forskere gjenopplivet 30 000 år gammelt kjempevirus

Funnet i permafrosten i Sibir.

Her er et koselig lite skrekkscenarie: Global oppvarming fører til at permafrosten i Sibir smelter, og slipper løs et livsfarlig virus som har ligget i dvale i siden siste istid. Viruset er fortsatt smittsomt, og sprer seg raskt over hele verden.

Dette scenariet er ikke helt utenkelig, ifølge et team med forskere fra Frankrike. De har selv gjort noen eksperimenter som kunne vært hentet ut fra en tilfeldig zombiefilm, skriver Cnet.

Fortsatt smittsomt

Et av virusene som har blitt vekket til live igjen, Pithovirus sibericum. Foto: Julia Bartoli & Chantal Abergel, IGS, CNRS/AMU

Forskerne har nemlig hentet ut et 30 000 år gammelt «kjempevirus» fra permafrosten, og vekket det til live igjen for å studere det i et laboratorium. Der har de funnet ut at det fortsatt er smittsomt.

Viruset har fått navnet Mollivirus sibericum, og kalles et kjempevirus fordi det er så stort at man kan se det med et optisk mikroskop. Der et influensavirus har åtte gener, har Mollivirus sibericum over 500 gener.

Tidligere har det samme teamet gjenopplivet et virus ved navn Pithovirus sibericum fra samme permafrost-prøve. Testene deres viste at det også var smittsomt.

Ikke farlig for mennesker, men ...

Ingen av disse virusene smitter mennesker eller større dyr, men angriper i stedet en type amøber som lever under bakken. Men forskernes funn representerer likevel en tankevekker:

– Det faktum at to forskjellige virus fortsatt er smittsomme etter å ha ligget lagret i forhistorisk permafrost bør være en bekymring i sammenheng med global oppvarming, skriver de i rapporten sin.

Permafrosten i Sibir er allerede i endring
For noen år siden begynte det å dukke opp mystiske kratere »

(Kilde: Cnet)

Les også
Slik så virus og ondsinnet programvare ut i gamle dager
annonse