Tek.no

Nyhet

Derfor har amerikanere begynt å «hamstre» flammekastere

Lave priser og rykter om ny lovgivning har skapt et absurd problem.

United States Marines
Joachim Froholt
26 Aug 2015 16:06

At amerikanerne har absurd liberale våpenlover er noe de fleste har fått med seg, men at våpenbutikker lovlig kan selge flammekastere er kanskje hakket for sprøtt til at man kan tro det.

Alle kan kjøpe flammekaster

XM42 fra Ion Productions. Foto: Ion Productions

Likevel er det altså sant, med mindre du bor i delstatene Maryland eller California. Det vil si, i California kan du kjøpe og eie flammekaster, men du må ha en spesifikk tillatelse som neppe er spesielt lett å få tak i.

Frem til de siste årene har det ikke vært noe problem, fordi flammekastere har vært rådyre å produsere, samtidig som det militære markedet er knøttlite ettersom det har vært et internasjonalt forbud mot militær bruk siden 1983.

Nå er imidlertid situasjonen endret betraktelig.

Flammekastere har blitt billige

Flammekasteren XM42 kan bestilles for så lite som 900 dollar, altså cirka 7350 kroner. Et konkurrerende produkt, X15, koster 1600 dollar, altså like over 13 000 kroner.

X15 fra X-Matter. Foto: X-Matter

Sistnevnte lar deg sprute flammer opp til 15 meter – perfekt om du er omringet av zombier eller truende trehus.

At tilfeldige sivile labber rundt med flammekastere høres ut som en oppskrift på katastrofe, og ifølge Ars Technica er dette noe myndighetspersoner i landet nå begynner å innse. Noe som igjen får konsekvenser for salget:

– Salget har gått til himmels på grunn av snakket om forbud, forklarer Chris Byars, som er sjef hos Ion Productions Team til nettstedet Ars Technica.

Selskapet hans selger den billigste av de to flammekasterne.

Han fortsetter:

– Jeg er en stor tilhenger av personlig frihet og personlig ansvar. Ei hva du vil, med mindre du bruker det på en måte som skader andre eller eiendommen deres, sier han.

Ønsker forbud

Problemet er vel at hvis en fyr først begynner å skade andre med flammekasteren sin, er det muligens litt for sent å ta den fra ham. Det mener i alle fall Jim Fouts, som er ordfører i Warren, i delstaten Michigan:

Amerikansk soldat bruker flammekaster under Vietnam-krigen. Foto: National Archives and Records Administration

– Min frykt er at flammekastere i feil hender kan påføre katastrofale skader til personen som bruker den, eller mer sannsynlig, personen man bruker den på, sier han til Ars Technica.

Hans konklusjon er ganske klar:

– Hvis vårt eget militære ikke bruker det, og det har blitt forbudt av Geneve-konvensjonen, så skjønner ikke jeg hvorfor noen tenker dette burde selges til et normalt publikum. Jeg synes det er for risikabelt å gamble med folks liv. Jeg kan ikke tenke meg noe mer forferdelig enn å brenne noen i live, og det er hva dette våpenet gjør.

Flammekastere var et vanlig våpen i Vietnam-krigen, med ofte fryktelige resultater.

I fjor skal den nord-koreanske ministeren O Sang-hon ha blitt henrettet ved bruk av flammekaster i forbindelse med en av store leder Kim Jong-uns aksjoner mot folk han ikke stolte på.

Flammekasteren er forresten et svært gammelt våpen
Her er ti utrolige våpen menneskene har brukt i løpet av historien »

(Kilde: Ars Technica via BGR)

Les også
Studie: – En av ti amerikanere tror HTML er en kjønnssykdom
annonse

Les også