Til hovedinnhold

YouTube skroter Flash

Ny videospiller vil gi deg bedre kvalitet, lengre batteritid, og flere muligheter.

Shutterstock/ Bloomua

YouTube har i natt annonsert at de skroter Flash for å satse for fullt på HTML5 som teknologi for sin populære videoavspiller. Selskapet har testet teknologien i mer enn fire år allerede, men det er først den senere tiden YouTube mener den har blitt moden for å innta førersetet.

Neste gang du besøker YouTube fra en av de støttede nettleserene, som oppgis å være blant annet Googles egen Chrome, betautgaven av nyeste Firefox, Internet Explorer 11 eller Safari 8, vil HTML5-ta seg av videoavspillingen.

Mindre venting og bedre kvalitet

Nattens skifte var globalt og skal gjelde alle filmer. Byttet vil gi en betydelig bedre støtte for å variere bildekvaliteten avhengig av netthastigheten din på alle plattformer fordi HTML5-video nå støtter «Adaptive Bitrate». Adaptive Bitrate fører til at videoer vil starte raskere på dårlige nettlinjer eller om du har valgt en høy oppløsning. Ifølge YouTube har den nye teknologien redusert tiden som har gått med til bufring med mellom 50 og 80 prosent globalt og på nettverk med mye trafikk.

En annen fordel ved å bruke HTML5-video over Flash er at førstnevnte bruker den såkalte VP9-kodeken. Denne komprimerer video omtrent 35 prosent mer effektivt enn Flash, noe som i sin tur bidrar til å tilgjengeliggjøre høyoppløste videostrømmer eller videostrømmer med 60 bilder i sekundet, til langt flere personer.

Støtter flere enheter

I tillegg får den nye standardavspilleren en rekke andre positive småfunksjoner. Blant annet er det en klar fordel at HTML5s videoavspiller kan kjøres uten modifikasjoner på alt fra Chromebooks, strømmepinnen Chromecast, iPhones og iPads – som ikke støtter Flash – TV-er og mobiltelefoner.

Nå som direktestrømming av alt fra esport-turneringer til «Lets Play»-videoer har blitt så populært er det nok mange som blir fornøyde med at YouTube nå vil støtte MediaSource-utvidelser. Ved hjelp av disse kan også direktestrømmer sendes direkte til eller via Xbox One og PlayStation 4.

I dag er det ikke uvanlig at du ser én type videoavspiller på en nettside, og en annen på neste side du besøker. Med HTML5-avspilleren er det ingen god grunn til at denne praksisen skal fortsette.

Det er ikke likegyldig hvilken nettleser du strømmer video i:
Se opptil 56 prosent lenger på YouTube og Netflix før batteriet går tomt » (Tek Ekstra)

(Kilde: YouTubes utviklerblogg)

annonse