Nyhet

Dette lille kameraet er Fujifilms nye flaggskip

X-Pro2 kommer med hele 273 fokuspunkter.

Fujifilm har lansert tre nye digitalkameraer: Systemkameraene X-Pro2 og X-E2S, og kompaktkameraet X70.

Etter at Fujifilm startet sin egen retrobølge med det litt spesielle kompaktkameraet X100, har det gått slag i slag med avanserte digitalkameraer som ligner mest på overlevere fra 70-tallet. Disse nye tilskuddene er intet unntak, i alle fall hvis du ser dem forfra og ovenfra. Med mekaniske brytere for lukker og blender, er disse kameraene entusiaster blant entusiastene. Og vi liker det, bare sjekk disse testene:

X-Pro1 fra 2012 var Fujifilms første systemkamera i serien, og fire år fra én versjon til den neste er lenge i dagens kameramarked. Så hva har skjedd siden sist?

Retro-knappene er i alle fall på plass.

273 fokuspunkter og heftig værtetting

Vel, oppløsningen har fått et kraftig løft fra 16 til 24 megapiksler. Fujifilm bruker APS-C-bildebrikker i de fleste kameraene sine, og X-Pro2 er intet unntak, og med den høyere oppløsningen legger de seg tettere på konkurrentene her.Fujifilm har også hevet grunn-ISO-en fra 6400 til 12 800, og dermed tipper vi at kameraet takler bildestøy bedre enn forgjengeren. Men på fire år hadde vi ikke forventet noe annet helller.

X-Pro2

Da er det nye autofokus-systemet mer spennende, for kameraet har fått ikke mindre enn 273 fokuspunkter, hvorav 77 er fasedetekterende. Den siste typen er raskere og mer presis enn kontrastbasert fokus, og dermed kan det se ut til at kameraet kan egne seg godt for bevegelige motiver, som sport og dyreliv. Da er det også bra at Fujifilm har valgt å gjøre kameraet skikkelig værtett (61 punkter), og i pressemeldingen sier de at det skal fungere helt ned til minus 10º C.

Som på mange av de andre kameraene i X-serien, lar også X-Pro2 oss velge mellom elektronisk eller optisk søker, der sistnevnte bruker et slags halvgjennomsiktig «head-up display». Siden kameraet er speilløst ser du ikke direkte gjennom objektivet med mindre du bruker den elektroniske søkeren. Her lover Fujifilm en oppdateringsfrekvens på 85 hz, noe som høres veldig bra ut.

Vi har ikke norsk pris eller lanseringstid for øyeblikket, men det skal komme i salg i USA i slutten av februar og koste omtrent 15 000 kroner.

X-70 og X-E2S

Selv om X-70 kan minne litt om både X100T og X30, er det mindre enn begge, og ligger ganske nært Panasonics LX100 i størrelse. Altså ikke helt et lommekamera, men det går. Men i motsetning til mange av konkurrentene har X70 ikke zoom, men istedet et fastobjektiv med en effektiv brennvidde på 28 mm. Dette er mer vidvinkel enn X100-seriens effektive 35 mm, og Fujifilm sier ikke så mye mer om det i pressemeldingen enn at den egner seg for en «rekke motivet», fra landskap til hverdagsbilder. Og det gjør det jo for så vidt, men vi mister altså litt fleksibilitet når det ikke er zoom.

X70 er uten zoom, så du får mindre kontroll over perspektivet.

Med X70 har Fujifilm droppet søkeren helt, men til gjengjeld, og i motsetning til nesten alle de andre kameraene i X-serien, har X70 en berøringsskjerm som kan vippes ut fra kamerakroppen.

Også X-E2S kommer i retro-stilen vi er blitt vante med fra Fujifilm.

Både X70 og X-E2S får 77 fokuspunkter. De ligger altså et stykke bak flaggskipet, men har likevel mer enn nok for de fleste av oss. Også disse kameraene har fasedetekterende fokuspunkter, men Fujifilm oppgir ikke hvor mange i pressemeldingen. Utover det ser det ikke ut til å være veldig store forskjeller på X-E2S og X-E2, og forgjengeren skal få de samme programvarefunksjonene gjennom en firmware-oppdatering i starten av februar.

Nytt objektiv

100-400-objektivet blir stort på Fujifilms ellers kompakte systemkameraer.

Samtidig har selskapet også lansert et 100-400 mm zoom-objektiv, som på Fujifilms APS-C-bildebrikker får en effektiv brennvidde på 152-609 mm. Blenderåpningen på f/4.5 - 5.6 er ikke den største, men med fem stopps bildestabilisering tror vi det skal gå fint likevel. Objektivet er værtett, og i likhet med X-Pro2 skal det fungere ned til 10 minusgrader. Dermed kan Fujifilm bli en litt mer aktuell produsent for også sport- og naturfotografer.

X70 er ikke Fujifilms første kompaktkamera uten zoom:
Også X100T låser deg til vidvinkelen, les hvorfor vi liker det likevel »

Kilde: Pressemelding

annonse