Til hovedinnhold

Neste minnegenerasjon koster nesten dobbelt så mye

Venter du på Intels ekstremprosessor?

Om ikke lenge er det ventet at Intel skal lansere en ny ekstremprosessor, og med denne nylanseringen følger det flere teknologinyheter. Ikke bare får vi en ny plattform, brikkesettet X99, men også en ny type minne – DDR4.

DDR4 har teknisk sett vært tilgjengelig en stund allerede, men det er først nå i forbindelse med Intels lansering at minneprodusentene virkelig begynner å sette opp dampen.

Fryktet høy prisøkning

DDR4-brikkene er normalt raskere enn dagens DDR3-standard, og gjerne litt mer energieffektive. Lenge har det dog vært fryktet at det med en ny minnegenerasjon vil følge et solid prishopp, da dagens DDR3-minne er under et massivt prispress.

Nå som vi nærmer oss Intels store lansering har vi tatt temperaturen på de norske DDR4-prisene. Via vår prissøketjeneste Prisguide har vi sjekket hva flere minnepakker på det norske markedet koster.

Som tidligere kommer DDR4-minnet gjerne i flere klasser, fra billig til dyrt, og tallene vi oppgir under er omtrentlige for et greit midt-på-treet-sett.

  • 4 GB med DDR4-minne koster rundt 600 kroner. Normal pris for DDR3 er 400 kroner. Økning: Omtrent 50 prosent.
  • 8 GB med DDR4-minne koster rundt 1100 kroner. Normal pris for DDR3 er 650 kroner. Økning: Omtrent 70 prosent.
  • 16 GB med DDR4-minne koster rundt 2000 kroner. Normal pris for DDR3 er 1100 kroner. Økning: Omtrent 80 prosent.
  • 32 GB med DDR4-minne koster rundt 3500 kroner. Normal pris for DDR3 er 2600 kroner. Økning: Omtrent 35 prosent.

De beste prisene på DDR3-minne finner du her »
De beste prisene på DDR4-minne finner du her »

Denne raske sjekken viser at DDR4-minnet er betydelig dyrere – og at prisøkningen er større blant de mer populære kapasitetene. Helt forferdelig synes vi dog ikke at økningen er; DDR4 er forholdsvis ny teknologi, så at det er dyrere er helt naturlig.

Men at prisen skal ha økt så mye som 80 prosent en minnepakke med 16 GB, overrasket oss litt. Dette er en av de mer vanlige mengdene minne å putte i maskinen sin, og at du nå må ut med rundt 2000 kroner for dette er en betydelig sum.

Vi har dog ikke tro på at dette prisnivået vil bli standarden. Så snart Intel får lansert sin Ekstrem-prosessor blir markedet brått mer attraktivt, og da vil flere konkurrenter komme på banen.

Samtidig skal du ta høyde for at det er nettopp en dyr ekstremprosessor som i første omgang vil dra nytte av DDR4-teknologien, ikke den gjengse datamaskinen. Med flere prosessorer i flere prissegmenter vil du nok se at også DDR 4-prisene faller ned til et hyggeligere nivå.

Hva synes du om prisnivået? Del gjerne din mening i kommentarfeltet under!

Vi har sjekket hva du får igjen for å oppgradere minnemodulene dine:
Ekstra mye minne gjør spillene dine ekstra saftige (Ekstra) »

Mer om
annonse