Til hovedinnhold

Ber miljøskeptikere droppe Apple-aksjer

Tim Cook gir amerikansk klima-lobby svar på tiltale.

Apple

Apple har nylig avholdt sin årlige generalforsamling. Den konservative tenketanken NCPPR (National Center for Public Policy Research) møtte i år opp som aksjonærer i Apple, og krevde at selskapet skulle sette profitt til aksjonærene fremfor bærekraft og miljøhensyn.

NCPPR er kjent for sin skepsis til teorier om global oppvarming. Tenketanken avviser alle teorier om at miljøet kan utsettes for menneskelig påvirkning, og driver intens lobbyvirksomhet mot det de kaller «myten om global oppvarming».

Som aksjonær fremmet NCPPR et aksjonærforslag om at Apple skulle offentliggjøre alle kostnader knyttet til selskapets bærekraftprogrammer, og å være åpne om hvilke samarbeid og organisasjoner selskapet er del i for å fremme miljøhensyn. I stedet foreslo NCPPR at Apple kun skal la hensynet til aksjonærenes profitt råde når selskapet tar beslutninger.

Rasende Apple-sjef

Ifølge en blogger fra The Mac Observer, som satt i salen, har han sjelden sett Apple-sjefen så sint. Den vanligvis så balanserte Cook skal ha brukt banneordet «bloody» da han ga sitt svar til forsamlingen:

– Når vi gjør produktene våre tilgjengelige for blinde, tenker vi ikke på det f***s aksjonærutbyttet. Det gjør vi heller ikke når det gjelder miljø, arbeidernes sikkerhet eller andre områder der Apple leder an, skal Cook ha sagt til generalforsamlingen.

NCPPR stilte også spørsmål ved at Apple ønsker å kun bruke grønn energi i produksjonen. Organisasjonen ville vite om subsidier av grønn energi gjør at dette lønner seg økonomisk, eller om det innebærer en kostnad for bedriften.

Cook ga seg imidlertid ikke:

– Hvis du vil at jeg skal ta beslutninger basert kun på aksjekurs og aksjeutbytte, så får du heller komme deg ut av denne aksjen, sa Cook direkte henvendt til NCPPR-representanten i salen.

Apples aksjonærer stiller seg for øvrig helhjertet bak toppsjefen. NCPPRs forslag fikk bare 2,95 prosent av stemmene på generalforsamlingen.

Les mer: Apple bekrefter at de «jobber med noe nytt»

Kilde: (Mac Observer)

annonse