Til hovedinnhold

Syltynt berøringstastatur skal føles som «ekte»

Kan snart dukke opp i bærbare PC-er.

Berøringsskjermer har for lengst blitt allemannseie, og har også begynt å gjøre sitt inntog på PC-fronten, i form av PC/nettbrett-hybridene og ulike alt-i-ett-modeller.

Å skrive på slike skjermer innebærer som kjent at man må bruke virtuelle tastaturer, som mangler noen av fordelene til fysiske tastaturer. For eksempel er responstiden og presisjonen ofte dårligere, i tillegg til at man ikke får den samme tilbakemeldingen på trykkene som på et vanlig tastatur.

Virtuelt, men fysisk

Et amerikansk selskap ved navn Strategic Polymer har nå utviklet en ny berøringsteknologi som skal bøte på disse problemene ved å simulere ekte, fysiske knapper.

For å oppnå dette har selskapet benyttet et såkalt polymer-stoff, et elektromekanisk materiale som er i stand til å respondere på elektrisitet ved å forandre form på flere ulike måter.

Ved hjelp av dette materialet laget Strategic Polymer et tastatur med virtuelle taster som reagerer fysisk på berøring ved å vibrere hurtig. På denne måten kan brukeren «føle» tastetrykkene.

Supertynt og fleksibelt

De hurtige vibrasjonene skal også være i stand til å produsere lydbølger, noe som betyr at tastaturet kan «klikke» som et vanlig tastatur.

Den store fordelen med teknologien fra et PC-perspektiv er at tastaturet kan lages svært tynt. Modellen var kun 1,5 milimeter tykk, som betyr at løsningen kan bli attraktiv til bruk i bærbare PC-er. Tastaturet er i tillegg fleksibelt, noe som også kan gi det andre potensielle bruksområder.

Det har allerede blitt eksperimentert med tilsvarende løsninger tidligere. Ifølge Strategic Polymer har den nye teknologien imidertid langt bedre responstid. I tillegg er det nye materialet i stand til større deformasjoner, og kan også reagere på meget lave spenninger.

Strategic Polymer har planer om å begynne å sende til nye tastaturene til produsenter i 2014. Akkurat hvem som er kundene er ennå uklart.

Bærbare PC-er med berøringsskjerm blir stadig mer vanlig: Intel mener fremtidens Ultrabooker skal ha berøringsskjermer »

(Kilder: Technology Review, Strategic Polymer)

Mer om
annonse