Nyhet

– Hold deg unna PDF-filene

Eksperter varsler om Adobe-sikkerhetshull hos både Windows og Mac.

Dette er feilen

Det har blitt oppdaget et sikkerhetshull i verdens mest populære program for å lese PDF-dokumenter. Selv nyeste versjon på både Windows- og Mac-maskiner er rammet.

I en sikkerhetsmelding forteller Adobe at en angriper kan få programmet til å kræsje – og ta kontroll over datamaskinen, og sikkerhetseksperter anbefaler deg å ikke åpne PDF-filer.

– Vi anbefaler deg å ikke åpne noen ukjente PDF-filer, skriver tre av forskerne ved sikkerhetsselskapet FireEye i sin blogg.

Nå er det risikabelt å åpne slike filer.

Finnes overalt

Sårbarhetene blir allerede utnyttet av hackere, og brukere kan få maskinen sin invadert ved å åpne PDF-dokumenter som er sendt via e-post. Du kan imidlertid ta grep for å sikre deg mot angrep.

PDF-formatet er ekstremt vidt utbredt, og benyttes av både private og det offentlige. I nettbanken din kommer både kontoutskrifter og regninger som PDF-filer, og fra Altinn kommer selv ligningen i PDF-format.

De aller fleste datamaskiner har dermed en eller annen versjon av Adobe Reader, som man åpner PDF-filer med. Når en slik sårbarhet oppdages, betyr det derfor at de aller fleste også er omfattet av den.

Dette minner litt om alle sårbarhetene som har dukket opp i Java det siste året. Java er et programtillegg som de aller fleste benytter for å logge inn i nettbanken sin, og som dermed har fått svært stor oppmerksomhet.

Vet ikke når det er tettet

Adobe jobber for øyeblikket med en sikkerhetsoppdatering, men har ikke gitt noen opplysninger om når denne kan komme til å være ferdig.

I mellomtiden forteller selskapet at de deler disse opplysningene slik at sikkerhetseksperter kan begynne å utvikle verktøy for å oppdage ondsinnede filer.

De anbefaler også alle å sørge for at antivirusprogrammene deres er oppdatert til siste versjon. Det finnes imidlertid en måte å sikre seg på, dypt i programmets innstillinger. Se hvordan du sikrer deg »