Nyhet

Gjennomsiktige solpaneler kan bli framtidens vinduer

Bruk vinduene og smarttelefonen til å høste energi.

Forskning på effektiv innhøsting av energi fra sola og omdanning av den til elektrisitet pågår fremdeles for fullt. Vi har tidligere sett at forskere utvikler maling som kan gjøre huset til et solkraftverk og at de jobber med å lage billige solcellepaneler fra gress.

Sist ut i denne utradisjonelle tilnærmingen til hvordan vi kan utnytte solenergi er gjennomsiktige solcellepaneler. Dette innebærer at vi i framtiden kanskje kan skifte ut de vanlige vinduene med solpaneler, og dermed få forsyning av litt god, gammeldags strøm på den måten.

Infrarødt lys

De transparente panelene er lagd av et forskerteam ved UCLA i USA og ble nylig presentert i en forskningsartikkel.

Teamet har tatt i bruk en ny type solcelle av polymer, og dette har gjort dem i stand til å skape en enhet som konverterer infrarødt lys til elektrisk strøm.

Nåværende prototyper har en effektivitet på bare 4 prosent, men dette er forventet å øke med viderutvikling og fortsatt forskning. «Glasset» har en gjennomsiktighetsgrad på 66 prosent, slik at lyset blir litt dempet, men fremdeles lar deg se gjennom det.

Vinduer og telefoner

Ifølge forskerne kan denne solcelleteknologien bli integrert i bygninger eller bærbare duppedingser. På godt norsk betyr dette at vi en dag kan få solcellevinduer eller smarttelefoner med innebygd solcellepanel.

Bli vår fan på Facebook!

Teknologien har fremdeles et godt stykke igjen, så vi vil dessverre ikke få slike vinduer eller telefoner med det aller første.

(Kilde: ACS Nano)

Les også
Dette solpanelet kan fly i «evig» tid
Les også
Denne roboten vasker vinduene for deg
Les også
Disse vinduene er ikke som andre vinduer
Les også
Ny rekord innen solenergi
Les også
Her er Apples solcellefarm på 20 megawatt
Les også
Denne lampa får strøm fra saltvann
Les også
Denne lader dingsene dine på tur
Les også
– Vårt solcellepanel er dobbelt så effektivt
Les også
Knøttliten datamaskin krysser Atlanteren alene
Les også
Utendørs treningsstudio er et kraftverk
annonse