Snart kan Instagram selge bildene dine

Og du har gitt dem lov ved å godkjenne brukervilkårene.

Den populære fotoapplikasjonen Instagram har nettopp endret brukervilkårene sine, som kan få store ringvirkninger for alle som bruker tjenesten. I den nye avtalen står det at så fort bildene er tatt og lastet opp til serverne deres, er det ikke lenger du som eier bildene, men Facebook, som kjøpte opp Instagram i sommer.

Avtalen vil iverksettes den 16. januar. Hvorvidt den vil være gyldig i henhold til norsk lov er usikkert, men hvis du vil være sikker på å ikke miste eierretten til bildene dine, må du melde deg ut av tjenesten innen den tiden.

Brukerstorm

Reaksjonene på internett har ikke latt seg vente på, og på den sosiale tjensten Twitter har det dukket opp mange irriterte meldinger de siste timene.

En bruker sammenligner Instagram med bildebyrået iStock Photos, hvor den eneste forskjellen er at du ikke vil trenge å betale en krone for å få bildene fra Instagram.

Kan videreselges, uten kompensasjon

De nye brukervilkårene til Instagram har mange likhetstrekk med Facebooks, hvor du gir fra deg alle rettigheter til Instagram-bilder til selskaper eller andre organisasjoner som fatter interesse for bildene dine. Det inkluderer reklamebyråer, som plutselig vil få et hav av bilder å velge imellom når de skal lage en ny reklamekampanje.

Dette står ganske klart formulert i de nye brukervilkårene.

«Du aksepterer at en bedrift eller annen enhet kan betale oss for å vise ditt brukernavn, likhet eller bilde (sammen med medfølgende metadata) og/eller handlinger du utfører, i tilkobling til betalt eller sponset innhold eller kampanjer, uten at du kompenseres.»

Evig lisens

Endringen har ikke gått Electronic Frontier Foundation hus forbi, som kaller de nye brukervilkårene for skremmende:

– De vil at brukere skal godkjenne vilkår for ukjent fremtidig bruk av bildene deres. Det gjør det utfordrende for noen til å gi informert samtykke til avtalen, forteller Kurt Opsahl, en av advokatene til Electronic Frontier Foundation til Cnet.

En annen potensiell fallgruve i brukervilkårene er hvis brukerne ikke melder seg ut innen 16. januar, fortsetter å ta bilder, og så bestemmer seg for å avslutte medlemskapet sitt. På grunn av et par velplasserte ord i brukervilkårene, slik som «overførbart» og «ubestemt tid», kan det virke som Facebook fortsatt vil ha tilgang til Instagram-bildene dine etter at du har sagt opp abonnementet ditt.

Picasa og Flickr fortsatt trygge

Til sammenligning har andre populære bildetjenester, slik som Yahoo-eide Flickr og Googles Picasa, svært strenge brukervilkår som forhindrer videresalg.

I Flickrs brukervilkår står det for eksempel at de vil kun videredistribuere bildene hvis brukeren har bedt om det da de lastet opp bildene.

Hva gjør du?

Dermed er det bare å vente på svar fra Facebook og Instagram, og håpe de endrer brukervilkårene. I mellomtiden kan det være lurt å laste ned alle Instagram-bildene dine, via for eksempel tjnesten Instaport, før du sier opp abonnementet.

(Kilde: Cnet, Mashable)

Les også
Flickr gir deg 1 terabyte gratis lagring
Les også
Helomvendig fra Instagram
Les også
Instagram sliter med nakenbilder
Les også
Her er Instagram-brillene
Les også
Facebook kjøper Instagram
annonse