Til hovedinnhold

Tror norsk Iphone blir mye dyrere

Ikke alle er like begeistret for den enorme oppmerksomheten Iphone har fått den siste tiden. Under lanseringen i går, ble det kjent at nye Iphone med 3G, GPS og 8 GB minne vil koste 199 dollar, en drøy tusenlapp, i USA.

Mobilanalytikerne vi har snakket med tviler imidlertid sterkt på at 3G-Iphone vil få samme pris i Norge som i USA, og to av de mener uansett at Iphone er oppskrytt.

Teknisk facelift

Den danske teleanalytikeren John Strand i Strand Consult sier til Mobilen at forskjellen mellom forrige utgave av Iphone og den nye 3G-versjonen, er relativt liten.

- Den har fått en teknisk facelift. De har gjort den billigere, men det betyr også at det nesten bare er plastikk og vinyl igjen, sier han.

- Det er for mye hysteri rundt denne telefonen. Dette er et nisjeprodukt, sier Strand

Bundet i 24 måneder

Strand sier også at prisen vil bli mye dyrere enn det vi tror i Norden, ettersom amerikanske mobilkjøpere er vandt til å ha bindingstid på 24 måneder med en relativt høy månedspris. Det har ikke Apple-sjef Steve Jobs tatt hensyn til, ifølge mobilanalytikeren.

- 199 dollar er basert på amerikanske priser. Der har de 24 måneders bindingstid og betaler 69,95 dollar hver måned. For privatmarkedet i Norge og Danmark er det henholdsvis 12 og seks måneder binding når man kjøper mobil, og Steve Jobs tar ikke høyde for kortere bindingstid i utlandet, sier Strand.


Hvor dyr blir denne i de Norske butikkene?
 

Skaper konkurranse           

Tore Aarønæs, mobilanalytiker i Norsk Telekom, er positiv til at Iphone skaper konkurranse i markedet og at den nye Iphone-mobilen har 3G-støtte.

- I det norske markedet måtte den komme med 3G-funksjon. Dette tar av i Norge og Europa, og man kan ikke selge annenrangs teknologi. Den vil fungere bedre med 3G, sier han.

- Det er fint at denne telefonen kommer til Norge, fordi konkurranse avler konkurranse, sier Aarønæs.

Skeptisk til interessen

Aarønæs mener likevel at Iphone har fått alt for mye oppmerksomhet med tanke på at det finnes funksjonsmessig bedre mobiler på markedet.

- Det er grusomt mange telefoner å velge mellom, så jeg mener at interessen er oppskrytt. Lanseringsstøyen er oppskrytt, sier han.

Opp til Netcom

Mobilanalytikeren lurer på om Netcom, og eventuelt andre operatører, klarer å utvikle tjenester som er tilpasset de mange funksjonene til 3G-Iphone.

- Jeg er spent på om Netcom klarer å lage nye kreative mobiltjenester, fordi man har mange muligheter med Iphone. Det er i så fall bra for brukerne, sier Aarønæs.

Lite sannsynlig pris

Aarønæs sier også at prisen på norske 3G-Iphone vil være langt høyere enn det vi er forespeilet. På spørsmål om man vil kunne kjøpe Iphone til rundt en tusenlapp med abonnement, svarer mobilanalytikeren at det er lite sannsynlig.

- Det har jeg vanskelig for å tro, sier Aarønæs


Den nye Iphone 3G kommer til butikkene 11. juli

Suverent brukergrensesnitt

Asgeir Myhre, Administrerende direktør i analyseselskapet Teleplan, er imidlertid langt mer positiv til Iphone enn de andre to mobilanalytikerne. Han tror det er lurt at Iphone bygger på suksessen til Apples Ipod med tanke på brukervennlighet.

- Jeg har prøvd ut Iphone og den overgår alt annet jeg har prøvd av mobiltelefoner. Den er ikke oppskrytt, bare ”riktig-skrytt”. At den kommer med 3G er bra, men ikke avgjørende. Apple har solgt 170 millioner Ipod bærbare musikkspillere – ikke på grunn av overlegen teknisk kvalitet, men på grunn av det suverent beste brukergrensesnittet, sier Myhre til Mobilen.

Unik sjanse for Netcom

Myhre tror også at Netcom, dersom de forblir alene om Iphone, kan klare å lokke tilbake flyktige kunder i forbindelse med lanseringen.

- Hvis NetCom ønsker å være offensive på kundevekst, kan de bruke Iphone som virkemiddel. Det blir en kampanje folk garantert legger merke til, en de får massiv gratisreklame på. Denne vil ikke drukne blant alle de andre kampanjene som konkurrentene kjører hele tiden og som vi forbrukere knappest ser forskjellen på, sier han

Hva blir prisen på Iphone?

Ifølge Myhre, vil prisen på Iphone avhenge av om Netcom får eksklusiv rett til å selge mobilen i Norge, og eventuelt hvor sultne de er på selge den. Han gir oss likevel et råtips i sommervarmen.

- Skulle flere operatører få tilgang til å selge Iphone i Norge, vil prisen ligge på ca 2.500 kroner med ett års bindingstid, sier han.

Dersom Netcom får eksklusiv rett til å selge Iphone, tror Myhre prisen vil ligge mellom 1.200-2.000 kroner med ett års bindingstid, avhengig av hvor ”sultne” de er.

Mer om
annonse