Til hovedinnhold

Hemmelig opptak viser flukten fra
krigsfangeleir

Franskmenn smuglet inn kamera ved hjelp av
pølsesnabber.

Shutterstock.com

Nylig viste BBC frem en 30 minutters dokumentar om franske krigsfangers flukt fra en tysk fangeleir under andre verdenskrig.

Det oppsiktsvekkende? Dokumentaren er ingen rekonstruksjon, men består av opptak fangene selv gjorde. Og kameraet, det fant veien inn i leiren via B-gjengenverdige metoder.

Ingen sjekker endene

Fangene oppdaget nemlig at vaktene kun sjekket midten av pølsene som ble sendt til fangene. Dermed kunne et kamera smugles inn, del for del, i enden av pølsesnabbene. Deretter satte fangene kameraet sammen igjen og monterte det inn i en uthult ordbok hentet fra biblioteket i leiren.

De fylte 8mm-rullene med film ble så gjemt i skosålene til fangene, noe du kan se i klippet nedenfor.

Med kameraet dokumenterte fangene dagliglivet til de drøye 5000 krigsfangene i leiren Oflag 17a, som lå på grensen mellom Østerrike og Tsjekkoslovakia, og resultatet er et helt unikt innblikk i en hverdag svært fjernt fra den vi kjenner i dag.

Flukten

I dokumentaren vises det også hvordan fangene gravde en flukttunnel ut av leiren, én av totalt 32 påbegynte tunneler i løpet av leirens levetid.

Som regel oppdaget vaktene forsøkene på å grave seg ut, men et hundretalls fanger klarte å flykte fra leiren – om enn bare for å bli fanget på nytt igjen noen timer senere. Kun to fanger presterte å returnere til hjemlandet sitt.

Se mer hos hos BBC

Vil du filme din egen dokumentar? Her får du noen tips til hvordan å filme med speilrefleks »

(Kilde: imaging-resource.com)

annonse