Til hovedinnhold

Samsung øker forspranget til Apple

Sterk vekst i smartmobilsalget i tredje kvartal.

iStockPhoto

Salget av mobiltelefoner i verden endte på 428 millioner enheter i tredje kvartal, ifølge en fersk rapport fra Gartner.

Dette er en nedgang på 3,1 prosent i forhold til tredje kvartal 2011. Men tallene inkluderer både enkle mobiltelefoner ("feature phones") og smarttelefoner, og salget av smarttelefoner alene økte faktisk med hele 46,9 prosent i tredje kvartal. Smartmobiler utgjør nå 39,6 prosent av alle mobiltelefoner som blir solgt i verden.

Domineres av Samsung og Apple

Smartmobilmarkedet domineres nå fullstendig av Samsung og Apple, som tilsammen nå kontrollerer 46,5 prosent av verdens smartmobilmarked.

Nokia falt fra 3. plass i andre kvartal til 7. plass i tredje kvartal, for smartmobiler.

Men Nokia er fortsatt store på enkle telefoner, faktisk verdens nest største mobilleverandør i tredje kvartal. Men markedsandelen til Nokia falt fra 23,9 i tredje kvartal 2011 til 19,2 prosent i tredje kvartal i år.

Gartner ser nå positive tegn i mobilmarkedet.

– Etter to kvartaler på rad med nedgang i mobilsalget, har etterspørselen økt i både modne markeder og i nye markeder, og salget har økt. I Kina har salget av mobiltelefoner økt, drevet av smartmobilsalget, mens etterspørselen etter "feature phones" fortsatt er svak. I modne markeder så vi endelig at salget av telefoner som erstatning for gamle tok seg opp med lansering av nye modeller i siste kvartal, sier analytiker Anshul Gupta i Gartner.

Tror Nokia kan gjøre comeback

Nokias mobilsalg sank med 21,9 prosent i tredje kvartal, men totalsalget på 82,3 millioner enheter var bedre enn Gartners estimat. Det er spesielt økt salg av billigmodellene Asha som bidro til dette. Innenfor smartmobiler sto det dårligere til, men Gartner tror de nye Windows Phone 8-baserte Lumia-modellene vil bidra til å bremse nedgangen i fjerde kvartal i år.

Gartner tror imidlertid ikke Nokias posisjon vil bedres i særlig stor grad før i 2013.

Kraftig Android-vekst

Android dominerer nå fullstendig i smartmobilmarkedet, med en markedsandel på 72,4 prosent i tredje kvartal – opp fra 52,5 prosent for samme periode i fjor.

Apples iOS er på andre plass, med en markedsandel på 13,9 prosent – ned fra 15,0 prosent i tredje kvartal 2011.

(Kilde: Gartner)

annonse